DANAK DRŽAVI

Kako u Hrvatskoj prijaviti porez online?

24.02.2013 u 13:50

Bionic
Reading

Za razliku od građana, kojima je Porezna uprava olakšala prijavu poreza jedino tako što je potrebne obrasce postavila na svoje web stranice, pravnim je osobama omogućeno da porez, barem djelomično, prijave u elektronskom obliku

Veljača je tradicionalno mjesec u kojem tisuće građana prikupljaju papire o svom dohotku iz prijašnje godine, svim mogućim olakšicama i potom hodočaste u ispostave Porezne uprave kako bi predali godišnju prijavu poreza.

Nerijetko slušamo o dugačkim redovima pred šalterima za predaju porezne prijave, a potom i kako je Poreznoj upravi potrebno i po nekoliko mjeseci da procesuira te prijave i napravi povrat poreza.

Za razliku od građana, kojima je Porezna uprava olakšala prijavu poreza jedino tako što je potrebne obrasce postavila na svoje web stranice kako ih građani ne bi morali kupovati u knjižarama, pravnim je osobama (obrtnicima i tvrtkama) omogućeno da porez, barem djelomično, prijave u elektronskom obliku.

Usluga je poznata kao ePorezna i obuhvaća cijeli niz elektroničkih usluga Porezne uprave. Putem ePorezne korisnici mogu popunjavati, potpisivati i slati elektroničke obrasce.

Kako biste postali korisnik ePorezne, potrebno je, prije svega, obaviti registraciju.

Ništa bez certifikata

'Da bi knjigovodstveni servis koristio usluge slanja obrazaca elektroničkim putem, potrebno je nabaviti digitalni certifikat od FINA-e, instalirati aplikaciju ePorezna te predati punomoć klijenta za slanja njegovih obrazaca elektroničkim putem.

Putem punomoći Porezna uprava daje ovlaštenje knjigovodstvenom servisu da šalje obrasce elektroničkim putem za određenog klijenta', pojašnjava Sanela Ševo iz knjigovodstvenog servisa Ateh.

Dakle, potrebno je u FINA-i podnijeti zahtjev za izdavanje poslovnog certifikata i potpisati ugovor o obavljanju usluga certificiranja.

Trošak registracije za dobivanje FINA-inog certifikata iznosi 80 kuna za poslovne subjekte, a i građani mogu tražiti izdavanje certifikata, što će ih stajati tek 20 kuna.

Tome treba pridodati i godišnju pretplatu za smart karticu kojom se korisnik identificira, a koja iznosi 139 kuna za građane, odnosno 278 kuna za poslovne subjekte.

Međutim, građanima taj certifikat neće pomoći u ispunjavanju prijave poreza, već ga mogu koristiti u poslovanju s bankama ili komunikaciji s drugim institucijama.

Brže i jednostavnije

Nakon dobivenog digitalnog certifikata potrebno je instalirati upravljačke programe za čip-kartice ili USB key/tokene FINA-e ili poslovnih banaka te potom instalirati ePoreznu.

Za razliku od FINA-e odnosno poslovnih banaka koje naplaćuju certificiranje i izdavanje identifikacijske kartice, Porezna uprava ne naplaćuje korištenje ePorezne.

'Elektronski sistem pojednostavljuje nam rad. Ovim načinom predaje obrazaca štedimo i naše i klijentovo vrijeme', naglašava Sanela Ševo i daje usporedbu 'starog' i 'novog' načina.

'Prilikom predaje obrasca na papiru napravljeni obrazac šaljemo klijentu mailom. On ga printa, ovjerava i nosi na papiru u Poreznu upravu. Porezna uprava taj obrazac ovjerava, vraća kopiju klijentu, a klijent nama vraća ovjerenu kopiju u arhivu.

Elektronskim putem to je mnogo jednostavnije. Napravljeni obrazac iz sistema jednostavno šaljemo u Poreznu upravu i automatski dobijemo ovjeru.

Osim uštede u vremenu, velika prednost ePorezne je dostupnost podataka na knjigovodstvenoj poreznoj kartici. U svakom trenutku imamo pregled klijentovih obaveza prema Poreznoj upravi.

Isto tako, sve je transparentnije. Lakše možemo uočiti i ispraviti eventualne pogreške i u obrascima i kod plaćanja', zaključuje Sanela Ševo.

Iako na taj način registrirani subjekti mog predati cijeli niz obrazaca poput godišnje prijave dobiti, dohotka i PDV-a, zanimljivo je da još uvijek postoje obrasci koje je potrebno predati fizički u Poreznu upravu.

Njih predajete ili u papirnom obliku ili (što je sve češće slučaj) na prijenosnom mediju poput CD-a ili USB sticka

Dokad ćemo čekati u redu?

Razgovarali smo s nekoliko vlasnika računovodstvenih i knjigovodstvenih servisa koji ističu da je ePorezna umnogome olakšala prijavu poreza i predaju traženih obrazaca. No dodaju kako je ePorezna prije svega namijenjena tvrtkama i obrtnicima, a ne građanima.

'Porezna uprava u svojim uputama o predaji prijave za povrat poreza čak navodi kako ju je potrebno osobno predati odnosno poslati poštom u nadležnu Poreznu upravu. Tako u potpunosti isključuje mogućnost slanja elektronskim putem. Bez obzira koristite li ePoreznu ili ne', istaknula je Sanela Ševo.

Za sve ostale prijave poreza, poput PDV-a, ePorezna funkcionira besprijekorno. To nam je potvrdio i Vladimir Budija iz tvrtke TenaBe, koja za svoje klijente koristi uslugu ePorezne.

'Nisam primijetio neke razlike između elektronske i osobne predaje obrazaca', ističe Budija i dodaje kako 'ePorezna omogućava korisniku brži pristup informacijama, a uz smanjenje utroška resursa'.

Elektronička prijava povrata poreza u SAD-u, EU, pa čak i u Indiji i Kini nije ništa novo. Građani godinama na taj način prijavljuju poreze. Prema podacima IRS-a (Američke porezne uprave) 2011. godine čak je 100 milijuna Amerikanaca svoj porez prijavilo elektronskim putem.

Ne samo da su prijavili porez elektronskim putem, već su na web stranicama IRS-a mogli pratiti kada je njihova prijava obrađena te kada će im biti vraćen preplaćen porez.

U Hrvatskoj o takvim informacijama možemo samo sanjati. Možda se s ulaskom u EU nešto promijeni na tom području, pa Hrvati više neće morati s hrpom papira stajati u redu ne bi li od države dobili natrag višak koji kojoj je uplaćen.