SIGURNOST PRIJE SVEGA

Kako se zaštititi od prijevara na Facebooku

23.07.2010 u 09:35

Bionic
Reading

Svako internetsko odredište koje okuplja velik broj ljudi zanimljivo je online prevarantima, a Facebook tu definitivno nije iznimka. Donosimo pregled nekoliko najpopularnijih metoda kojima se razni prevaranti koriste na Facebooku kako bi od vas izmamili privatne podatke ili vam uvalili neki zloćudan softver

U vrijeme kada je MySpace bio preplavljen prevarantima, a Facebook tek počinjao biti popularan, neki su Facebook smatrali najsigurnijom društvenom mrežom. Nažalost, ta tvrdnja je u danom trenutku bila točna samo zato što su postojale popularnije društvene mreže gdje su prevaranti mogli iskušavati svoje trikove na većem broju ljudi. Danas, kada je Facebook postao najpopularnija društvena mreža (nekidan je zabilježen 500-milijunti korisnik) i prevaranti su se okrenuli tom najplodnijem lovištu. Navest ćemo ovdje neke od najčešćih prijevara kojima su izloženi korisnici te društvene mreže. Znajući za njih, moći ćete se bolje zaštititi.

Poruke koje izvlače privatne podatke od korisnika

Poruke s bombastičnim naslovima koji obećavaju nešto jako zanimljivo često vode na mjesta na koja ne želimo odsurfati. Prva sumnja bi vam trebala biti isticanje sadržaja poruke na svim mogućim mjestima profila koji vam ju je poslao. Dobar primjer toga jest poruka koja se pojavila nedavno, a navodi da se u njoj nalazi link do fotografije dječaka zbog koje je njegova majka završila u zatvoru. Poruka je:

OMG!! Guys, you have to see this: This mother went to jail for taking this pic of her son! ---> http://is.gd/dzFCc

Kliknete li na link naveden u poruci bit ćete odvedeni na Facebook stranicu koja će od vas tražiti da kliknete Like da biste vidjeli sliku. Međutim, slika se neće ukazati nego će od vas tražiti da poruku podijelite s vašim prijateljima objavljivanjem na vašem zidu. Poslušate li i to, otvorit će vam se link na stranicu na kojoj je slika. Zatim će vam se na sekundu će prikazati nekakva stranica koju će prekriti lažna Facebookova poruka u kojoj će od vas tražiti da ispunite neka ankete u zamjenu za atraktivnu nagradu. Ankete će tražiti da u njih upisujete privatne informacije.

Sad vam je valjda jasno da tako nešto ne smijete nikada napraviti. Posljedice mogu biti višestruke i nijedna nije dobra po vas. Sasvim je sigurno da će se spammeri dokopati vaše e-mail adrese, sigurno je da će se dokopati i kućne adrese stoga možete očekivati neželjenu poštu u više oblika.

Nagradu sigurno nećete dobiti, ali ste svojim likeovima i dijeljenjem reklamirali tu stranicu svim svojim prijateljima, pa bi bilo pametno ukloniti sve te linkove. Prvo očistite svoj status, zatim uklonite link iz svojih vijesti te otiđite u postavke svog profila i uklonite link s vaših interesa. Ovu konkretnu poruku s posljedicama praćenja linkova prenosimo da bi ilustrirali jedan od tipova prijevare. Nije nužno da će poruka uvijek nositi ovaj naslov, pa čak možda ni neki sličan, ali će sasvim sigurno biti u sličnoj formi sa sličnom namjerom.

Poruke koje vode do zloćudnih aplikacija

Prije nekoliko mjeseci Facebookom se širila poruka koje je obećavala gledanje smiješnog videoisječka. 'Naughty Camera Prank!' bio je naslov poruke koju je širila ilegalna aplikacija koja se pojavljivala nekoliko puta imenima HD Media ili Xziox FLV. Poruka je glasila:

<name> this is without a doubt the most hilarious video ever. LOL!
Naughty Camera Prank! [HQ]
apps.facebook.com
Length: 3:17

Klikom na link do videa korisniku se instalirala aplikacija FLVDirect Installer koja je otvorila računalo za adware (softver koji preuzima kontrolu nad računalom i korisnika bombardira reklamama). Ujedno je aplikacija poslala istu poruku svima prijateljima na listi osobe koja bi je pokrenula. Neki korisnici su prijavili da ih internetski preglednik usmjeravao na stranicu koja je izgledala kao Facebookova naslovnica i na taj način im se pokušavalo ukrasti korisničko ime i lozinku za profil, što bi nesumnjivo dovelo do otimanja profila.

Facebook se kontinuirano trudi blokirati i iskorijeniti ilegalne aplikacije stvorene isključivo za kriminalne aktivnosti, ali dok Facebooko reagira neki korisnici nenamjerno zaraze svoja računala. Ukoliko vam se dogodi nešto slično, nužno je pregledati i očistiti računalo korištenjem najnovijeg antivirusnog programa, upozoriti svoje prijatelje da će im stići poruka s malicioznim kodom te da je ignoriraju (poruku pošaljite sa čistog računala i ne s kompromitiranog Facebook profila), promijeniti lozinku na svom Facebook profilu i provjeriti instalirane aplikacije na profilu te ukloniti sve za koje ne znate točno čemu služe. Aplikacije uklanjate pod stavkom Postavke aplikacija.

Klasična prijevara 419 

Ova je prijevara svoj život započela putem obične pošte u 80-im godinama, da bi se on nastavio preko e-maila. Obično se radilo o pismu u kojem nigerijski princ (ili neka druga vrsta bogataša) obećava bogatu nagradu za malu pomoć od svega nekoliko stotina dolara ili su se tražili određeni privatni podaci putem elektroničke pošte. Prijevara je ime navodno dobila prema članku nigerijskog zakona koji je donesen da se iskorijene takvi prevaranti. Danas svatko tko koristi e-mail zna za tu prijevaru, pa su prevaranti unaprijedili svoje poruke. Na Facebooku znaju oteti profil nekom od vaših prijatelja i poslati poruku u kojoj on traži pomoć, naravno financijsku.

Obično su to molbe za ne previše velike iznose pod izlikom da je osoba koja moli opljačkana i da joj treba novac da se vrati kući jer joj se to dogodilo na putu. Zagrizete li, očekujte da će 'pomoć' biti tražena još nekoliko puta. Neki su naivni korisnici u želji da pomognu svojim prijateljima izgubili tisuće dolara. Najbolje je ignorirati bilo kakve poruke u kojima se od vas traži ikakav novac, nudi neki superpovoljan posao ili traži bilo kakve privatne podatke kao što su telefonski broj, adresa, e-mail adresa, a pogotovo financijske podatke poput broja računa ili kreditne kartice.

Lažne stranice za prijavu

Posebno podle, ali i uspješne prijevare su poruke koje su napravljene u skladu s vizualnim identitetom Facebooka i traže od korisnika da se preko njih prijavi na svoj profil. Takve poruke ćete najčešće dobiti na adresu elektronske pošte i neće imitirati samo Facebook, nego i druge stranice koje drže vaše privatne podatke ili čak podatke o vašoj kreditnoj kartici (npr. PayPal). Pažljivijim pogledom na adresu takve stranice korisnik bi trebao vidjeti da ona ne odgovara originalnoj adresi servisa. Zapravo bi bilo najbolje ignorirati bilo kakve poruke na elektronskoj pošti koje nude linkove za prijavljivanje na Facebook (i druge servise kojih je korisnik član). Uvijek se na Facebook (ali i na druge stranice koje zahtijevaju korisničko ime i lozinku) prijavljujte otvaranjem stranice ručno u internetskom pregledniku, a čak i tada pogledajte i provjerite je li adresa prava – mora biti www.facebook.com.

Upisom korisničkog imena i lozinke na lažnoj stranici predali ste podatke na korištenje prevarantu, što će značiti promptno otimanje vašeg profila. Očekujte da će vaš profil gotovo sigurno biti upotrijebljen za druge kriminalne radnje.

Na sreću hrvatskih korisnika Facebooka, prijevare su uglavnom napisane na engleskom jeziku, pa budite ekstra oprezni kada vam prijatelji odjednom 'progovore' engleski u porukama.

Pokušaje prijevare koje identificirate na vrijeme svakako prijavite Facebooku. Postoji posebni formular kojim se možete obraditi administratorima stranice. Radi se o ozbiljnim prekršajima zakona koji se u svojoj namjeri ne razlikuju puno od pokušaja pljačke oružjem na ulici, stoga se nemojte suzdržavati od prijave. Sve ćete informacije o sigurnosti na Facebooku pronaći na ovoj stranici