IZNENAĐENJE?

Kako se riješiti većine sigurnosnih problema? Uklonite administratorske ovlasti!

09.02.2016 u 07:31

Bionic
Reading

Vjerovali ili ne, ali se velika većina ranjivosti na Windows računalima iz prošle godine mogla izbjeći na krajnje jednostavan način - uklanjanjem administratorskih ovlasti. 85 posto računala lani je moglo ostati sačuvano od sigurnosnih ranjivosti i to debelo prije nego maliciozni kod uopće dobije priliku pristupiti datotekama sustava

O tome izvještava sigurnosna kompanija Avecto, u svojoj analizi sigurnosnih ranjivosti koje je objavio Microsoft za 2015. godinu. Najveći problem je to što većina korisnika na računalima kod kuće koristi administratorske ovlasti i račune, no pri tom lako zaboravljaju da istu stvar onda može koristiti i maliciozni kod, koji pak otvara put i kriminalcima.

Poduzeća uglavnom tu 'igraju pametno' te tamo gdje je IT sektor razvijen korisnici imaju ograničen pristup, čime je postignut kudikamo viši stupanj zaštite. Uklanjanje administratorskih ovlasti rješava problem s čak 99 posto (!) svih sigurnosnih ranjivosti u web pregledniku Internet Explorer, ali i 82 posto svih ranjivosti Office paketa.


Korisnicima se savjetuje koristiti uobičajene račune bez ovlasti i uz UAC kontrolu. Na žalost, UAC zaštita koju je implementirao Microsoft i u starijim izdanjima Windows operativnih sustava pokazala se nedostatnom, jer korisnici često ignoriraju što ih im OS govori i nastave dopuštati aplikacijama kontrolu nad određenim segmentima sustava.

Cijelo izvješće je moguće preuzeti na ovom linku