TEHNO SAVJETI

Kako na siguran način koristiti Wi-Fi dok ste izvan kuće i ureda? Donosimo pet savjeta

08.02.2024 u 08:03

Bionic
Reading

Kad putujemo zbog posla ili opuštanja, praktično je imati pri ruci besplatno dostupnu javnu mrežu Wi-Fija. Ali, nisu sve sigurne. Pogledajte kako se možete zaštititi

Načini na koje radimo zadnjih su se godina promijenili.

U značajno smo manjoj mjeri vezani uz ured, već radne zadaće obavljamo i kod kuće, ali i na putu - u kafiću, vlaku, dok čekamo na ukrcaj u zrakoplov...

Nije, naravno, riječ samo o poslu. Praktično je imati pristup, primjerice, internetskom bankarstvu, društvenim mrežama ili e-pošti dok smo na odmoru ili odsutni zbog obiteljskih razloga.

U takvim i sličnim situacijama često smo u prilici koristiti javno dostupan Wi-Fi. I to je zgodno, ali nosi sa sobom niz rizika i opasnosti jer podaci koji putuju svima dostupnim mrežama nisu podjednako sigurni kao u uredu ili kod kuće.

Stoga donosimo pet savjeta kako zaštititi svoje podatke od hakera i drugih prijetnji vašoj privatnosti dok koristite javni Wi-Fi.

1) Provjerite je li mreža legitimna

Kako ćete znati je li besplatnu mrežu Wi-Fija u, recimo, zračnoj luci doista postavila njena uprava ili neki prevarant koji se želi dokopati vaših podataka?

Zato je važno provjeriti je li mreža legitimna. To ponekad može biti teško ako se suočite s dugim popisom mreža Wi-Fija na koje se možete spojiti.

No, većina zračnih luka i javnih prostora općenito imat će znakove s nazivom službenog besplatnog Wi-Fi-ja, pomoću kojih možete provjeriti povezujete li se na pravu mrežu.

2) Izbjegavajte unos ili pristup osjetljivim informacijama

Mnoge javne mreže Wi-Fija zahtijevaju vaše podatke kako biste se registrirali za njihovo korištenje. Primjerice, mogu tražiti vašu adresu e-pošte, pa i telefonski broj.

Nemojte im dati adresu koju koristite u poslovne svrhe, već izradite zasebnu, koju ćete koristiti upravo u ovakvim situacijama. Isto vrijedi za lozinke.

Ako trebate izraditi lozinku kako bi dobili pristup, nikako nemojte koristiti istu kao i za druge servise (što ni inače nije dobra ideja).

Uvijek vodite računa o tome koje podatke dijelite na javnim mrežama Wi-Fi. Ne dijelite ništa što je osjetljivo, poput korisničkih imena, lozinki i bankovnih podataka.

3) Zaboravite mrežu kada je prestanete koristiti

Izbjegavajte automatsko povezivanje s javno dostupnim mrežama Wi-Fija. Naime, to što je mreža bila sigurna kad ste ju prvi put koristili ne znači kako će biti i naredni put.

Stoga naložite uređaju zaboravljanje mreže nakon što ju prestanete koristiti ili barem isključite automatsko povezivanje.

4) Koristite VPN

Ponekad se korištenje Wi-Fi-ja na javnoj mreži ne može izbjeći. Ali, čak i ako ste sigurni da je mreža legitimna i sigurna za korištenje, postoji dodatni korak koji možete poduzeti kako biste zaštitili svoje podatke - korištenje virtualne privatne mreže (VPN).

VPN-ovi pružaju dvije ključne usluge za očuvanje privatnosti i sigurnosti vaših podataka.

Prvo, šifriraju vaše podatke. To je korisno na javnim mrežama jer su uglavnom nekriptirane. Kriptiranje bilo kome tko pokušava koristiti javnu mrežu zlonamjerno otežava uvid u to koje informacije šaljete i primate.

Drugo, oni također mogu prikriti vašu IP adresu, skrivajući gdje se geografski nalazite.

Budite pritom oprezni s besplatnim VPN-ovima jer razmjerno često ne nude punu zaštitu.

5) Upotrijebite pristupnu točku svog telefona

Želite li svesti rizik na najmanju moguću mjeru, koristite mobilni promet podataka na vašem pametnom telefonu kako biste napravili vlastitu Wi-Fi točku za spajanje.

Zaštitite ju lozinkom, kako joj nitko drugi ne bi mogao pristupiti, piše ZDNet.