TEHNO SAVJETI

Od škole i studija do pokretanja tvrtke i traženja srodne duše: Pogledajte za što sve i kako koristiti AI

28.01.2024 u 19:58

Bionic
Reading

Možda vam korištenje ChatGPT-ja, Barda i sličnih alata djeluje komplicirano, ali nije puno zahtjevnije od, primjerice, služenja Googleovim uslugama

Umjetna inteligencija pomalo je kao švicarski nož - potencijalno svestrana i iznenađujuće praktična.

Možda vam korištenje ChatGPT-ja, Barda i sličnih alata djeluje komplicirano, ali nije puno zahtjevnije od, primjerice, služenja Googleovim uslugama. Stoga isprobajte i vi tu tehnologiju u usponu.

Evo nekoliko prijedloga za vlasnike malih tvrtki, studente, roditelje, osobe koje traže ljubav online...

Odakle krenuti?

ChatGPT: Možete ga koristiti na webu ili preuzeti kao aplikaciju za uređaje s operativnim sustavima Android ili iOS. Morat ćete otvoriti korisnički račun.

Na raspolaganju je besplatna inačica - što bi trebalo biti dovoljno za većinu ljudi - ili možete platiti 20 američkih dolara mjesečno za pristup najnovijem izdanju i dodatnim alatima.

Google Bard: Možete ga besplatno koristiti na webu ako imate korisnički račun na Googleu.

Microsoft Copilot: Dostupan je u web preglednicima Chrome ili Edge na Copilot.Microsoft.com. Potreban vam je aktivan korisnički račun za Microsoft.

Perplexity: Besplatno mu online pristupite ovdje. Postoji Pro plan za 20 dolara mjesečno ako želite učitavati slike i dobiti pristup pametnoj umjetnoj inteligenciji.

Što možete s umjetnom inteligencijom?

Analiza podataka: Sama po sebi, ogromna hrpa podataka može biti besmislena i ne naročito korisna. No možete upogoniti umjetnu inteligenciju kako bi u njima otkrila skrivene obrasce i trendove.

Pokušajte s upitom kao što je: Analiziraj ove podatke i pronađi bilo koje obrasce za koje bih trebao znati. Što više pojedinosti možete dodati o svojoj tvrtki i onome što tražite, to bolje. Pripazite da pritom ne odate nešto što nije za javnost.

Izrada sadržaja: Ponestaje vam ideja za tekst na web stranici? Umjetna inteligencija može ga izraditi temeljem opisa proizvoda. Može također vašu objavu na blogu pretvoriti u niz malih objava za društvene mreže.

Isprobajte nešto poput ovog: Ovdje su specifikacije za moj proizvod. Napišite opis koji mogu upotrijebiti za prodaju na Amazonu slijedeći najbolje trenutne prakse.

Prodaja: Nisu svi vješti s riječima, niti moraju biti. Umjetna inteligencija može priskočiti u pomoć. Probajte, recimo, ovakav upit: Napravi mi oglas za vodoinstalaterske usluge u Osijeku.

Brainstorming: Trebate ideju za marketing proizvoda i usluge? Umjetna inteligencija može vam pomoći. Ubacite ključne riječi povezane s poslovanjem i zatražite koncept kampanje. Vjerojatno neće izbaciti nešto genijalno, ali vam može dati dobru ideju što i kako dalje raditi.

Naprimjer: Pokrećem novi podcast. Trebam marketinški plan da bih ga promovirao. Odakle početi?

Srodne duše: Trebate napisati opis za svoj profil na mreži za spajanje usamljenih srca? Nešto poput ovog moglo bi pomoći: Trebam opis za profil na Tinderu. Možeš li mi postaviti nekoliko pitanja kako bih lakše došao do toga što napisati o sebi i osobi koju tražim?

​Automatizacija: Umjetna inteligencija odlična je za automatizaciju dosadnih i zamornih poslova. Naprimjer: Formatiraj ove podatke u tablicu koja uključuje X, Y i Z.

Upravljanje vremenom: Umjetna inteligencija može vam pomoći u probijanju kroz obvezama pretrpan tjedan. Probajte ovako: Ovog tjedna radim od osam do pet svaki dan, trebam odvesti djecu na odbojku u utorak u 17.30. Pronađi tri termina kad mogu na trčanje jer se pripremam za utrku od pet kilometara.