tehno savjeti

Kako znati gledate li ili čitate AI sadržaj? Iskoristite ove alate

02.02.2024 u 13:07

Bionic
Reading

Sadržaj generiran umjetnom inteligencijom ušao je u svaki aspekt naših života. Evo nekoliko alata uz koje ćete lakše saznati koji je sadržaj stvoren AI-jem, a koji su napisali ljudi

Boom umjetne inteligencije uzrokovan ChatGPT-om, Googleovim Bardom i Jasperom izazvao je zabrinutost globalne kreativne zajednice i škola diljem svijeta koje strahuju da bi se nova tehnologija mogla koristiti da ih se zamijeni, ukrade njihov rad ili prevari neki sustav.

Dok su mnogi pozivali na brzu regulaciju sektora prije nego što se iskoristi za potencijalno ometanje ili čak uništavanje našeg društva, drugi nove alate hvale zbog načina na koje mogu pomoći korisnicima u njihovim svakodnevnim životima - od odlučivanja što kuhati za romantičnu večeru do pomoći pri pripremi za poslovni intervju.

Ono što je apsolutno neminovno je da se umjetna inteligencija zavukla u svaki aspekt naših života - bilo to na društvenim mrežama ili poruci primljenoj na LinkedInu. Mnogi korisnici interneta s opravdanjem se pitaju je li sadržaj koji čitaju pisala prava osoba ili je riječ nečemu stvorenom AI-jem, objašnjava Euronews.

Kako znati koji je sadržaj doista stvorilo ljudsko biće, a što je proizvela umjetna inteligencija? Ovi online alati mogu vam pomoći uočiti sadržaj stvoren AI-jem, radilo se o tekstu, slikama ili videima.

GPTZero

Učiteljima u školama i sveučilišnim profesorima postaje sve važnije razlikovati tekst koji je generirala umjetna inteligencija od teksta koji je izradio učenik. AI detektor GPTZero stvoren je kako bi ovim profesionalcima pomogao identificirati sadržaj koji generiraju ChatGPT, GPT4, Bard, LLaMa i drugi AI modeli.

Djeluje tako da analizira preneseni tekst i skenira ga u potrazi za plagijatom u odnosu na tisuće dokumenata na mreži. To prikazuje tako da dijelove stvorene AI-jem boja drukčije od onih koje je napisala prava osoba. S besplatnim 'osnovnim' planom korisnici mogu uploadati do 10.000 riječi mjesečno i napraviti sedam skeniranja na sat, dok oni koji plate mjesečnu pretplatu imaju dodatne opcije.

Ono što je ključno, GPTZero navodi da nije napravljen za 'kažnjavanje učenika', već pružanja prilike da dobiju zadatke koji se ne mogu riješiti pomoću umjetne inteligencije.

Copyleaks AI Content Detector

Tvrtka koja je stvorila Copyleaks AI Content Detector ima dugogodišnje iskustvo u provjeravanju plagijata, što ovom alatu daje određenu prednost u odnosu na konkurente. Prema Copyleaksu, detektor može uočiti tekst generiran umjetnom inteligencijom s točnošću od 99,1 posto - što ga, ako je to istina, čini najboljim trenutno dostupnim alatom.

Također se radi o jedinoj kompaniji koja stalno ažurira za nove AI modele i podržava više jezika osim engleskog. Alat vam omogućuje da zalijepite bilo koji tekst iznad 350 znakova, nakon čega ga analizira AI detektor. Program će vam zatim donijeti konačni zaključak sadrži li dokument ljudski tekst ili postotak sadržaja generiranog AI-jem.

SynthID

Google je nedavno razvio alat pod imenom SynthID. Korisnici pomoću njega mogu otkriti jesu li slike ili umjetnička djela stvoreni umjetnom inteligencijom pretragom za skrivenim digitalnim vodenim žigovima koji su neprimjetni ljudskom oku. Alat je trenutno dostupan samo korisnicima Google Clouda, ali bi se s vremenom trebao proširiti na više korisnika.

Budući da alat nije opcija za širu javnost, donosimo nekoliko savjeta za uočavanje slike generirane umjetnom inteligencijom - koji ne uključuju korištenje internetskog detektora. Prvo, pripazite na dodatne prste, jer je umjetna inteligencija trenutno poznata kao loša u crtanju ljudskih ruku. Zatim obratite pozornost na detalje: ako je nešto čudno mutno, a nema smisla da bi trebalo biti, to može značiti da je sliku generirala umjetna inteligencija. Pretjerano eksponirane, superkontrastirane slike koje se čine pomalo 'čudnim' često su generirane umjetnom inteligencijom. AI je također prilično loš u prikazivanju teksta na slikama, što znači da tekst na AI slikama može biti iskrivljen ili besmislen.

Deepware scanner

Deepware Scanner može skenirati i otkriti deepfake u videozapisima manipuliranima umjetnom inteligencijom. Internetska stranica prihvaća 'zahtjeve za skeniranje' za sumnjive videozapise koje će potom Deepware prenijeti i skenirati radi autentičnosti.

Drugi slični alati za dubinsko otkrivanje lažiranja su Sentinel, Reality Defender, WeVerify i Microsoftov Video Authenticator Tool.