TEHNO PREGLED

Ovo je pet trenutno najboljih web preglednika s umjetnom inteligencijom

04.02.2024 u 19:10

Bionic
Reading

Kao i u toliko toga drugog, umjetna inteligencija u sve većoj mjeri biva ugrađena u web preglednike, donoseći poboljšanja i nove mogućnosti korištenja

Donosimo pregled pet trenutno najboljih web preglednika pojačanih umjetnom inteligencijom.

1) Microsoft Edge Copilot

Copilot je napredni digitalni pomoćnik temeljen na umjetnoj inteligenciji, a integriran je u Microsoftove operativne sustave i aplikacije. U browseru ga je moguće koristiti za obavljanje raznih zadataka.

Preuzmite Microsoft Edge, prijavite se svojim korisničkim računom pri Microsoftu i kliknite na sličicu Copilot na bočnoj traci.

Copilot u Microsoft Edgeu ima tri glavne značajke:

  • Chat (omogućava razgovore koristeći prirodni jezik, sažimanje web stranica i odgovore na vaša pitanja)
  • Compose (pomaže u zadacima kao što je sastavljanje e-poruka ili objava na blogu)
  • Insight (pruža relevantne informacije na temelju web stranice koju trenutno gledate).

2) Brave Leo AI

Brave je web preglednik fokusiran na privatnost ugrađenim blokadama oglasa i programima za praćenje. Njegov se digitalni pomoćnik s umjetnom inteligencijom zove Leo. Kao i Microsoft Edge, trebate samo preuzeti Brave i otvoriti preglednik. Sličicu Lea pronaći ćete na bočnoj traci u desnom kutu.

Ako ne možete pristupiti bočnoj traci, kliknite na tri vodoravne crte u gornjem desnom kutu preglednika Brave, pa redom More Tools, Show Sidebar i Always.

Leo koristi obradu prirodnog jezika kako bi razumio vaša pitanja, pružio relevantne odgovore i sažeo web stranice, između ostalih značajki.

3) Opera Aria

Opera je solidan web preglednik koji nudi praktične značajke poput ugrađenog VPN-a, blokade oglasa i popularne aplikacije za brbljanje kao što su WhatsApp i Telegram.

Aria, kako se zove njihova digitalna pomoćnica, bit će pokrenuta ako kliknete njenu sličicu na lijevoj strani preglednika. Alternativno, pritisnite zajedno tipke Ctrl i / za operativni sustav Windows, odnosno CMD i / za macOS.

Može vam pomoći s raznim zadacima, poput prevođenja tekstova, odgovaranja na pitanja i sastavljanja postova na blogu, e-pošte ili prezentacija.

4) Arc Max

Arc je besplatan web preglednik s fokusom na pomoć pri organizaciji. Nudi nekoliko značajki za bolju produktivnost, uključujući područja s profilima i podršku za podijeljeni zaslon.

Do njegovog virtualnog pomoćnika Maxa doći ćete tako da pritisnete skupa tipke Cmd i T pa potom u naredbenoj traci upišete Arc Max te pritisnute Enter. Zatim odaberite Turn On Max.

Moguće ga je koristiti za generiranje pregleda web stranice tako što ćete zadržati kursor računalnog miša iznad njezine poveznice i pritisnuti tipku Shift, ali bez klikanja na nju.

Također ga možete koristiti za postavljanje pitanja i sažimanje web stranica koristeći Cmd + F. Arc i Max trenutno su dostupni samo za macOS. Izdanje za Windows trebalo bi se pojaviti tijekom ove godine.

5) SigmaOS Airis

SigmaOS također je dostupan samo za računala Mac. Između ostalog, nudi značajke poput grupiranja kartica.

Njegov digitalni pomoćnik Airis može i asistirati pri automatizaciji svakodnevnih zadataka i optimizaciji iskustva pregledavanja.

Kako biste ga pokrenuli, kliknite njegovu sličicu u gornjem desnom kutu preglednika. Možete ga koristiti za postavljanje pitanja, stvaranje pjesama i sažimanje web stranica.

Također će poslužiti za preformuliranje web stranica kako biste ih učinili jednostavnijima ili dodali humor, između ostalog.

Jedinstven je po tome što sadržaj preformulira na web stranici, a ne u prozoru ili dijaloškom okviru.

Nije još dostupan za širu javnost, ali možete se prijaviti na listu čekanja. I neće uskoro dobiti izdanje za Windows jer koristi Appleov WebKit, piše Make Use Of.