CSI PERUGIA

Kako je manjak DNA oslobodio Amandu Knox?

04.10.2011 u 14:34

Bionic
Reading

Talijanski prizivni sud jučer je oslobodio Amerikanku Amandu Knox i njezinog bivšeg dečka optužbe za ubojstvo britanske studentice Meredith Kercher te poništio presudu iz 2009. godine

Predstavnik osmeročlane porote objasnio je da dokazi koji su dvojac povezali sa zločinom nisu bili pouzdani, na što su ranije upozoravali neki američki i talijanski forenzičari. No krenimo slijedom dokaza, odnosno njihovih slabosti kako bismo shvatili što je konkretno oslobodilo Amandu Knox i njezinog tadašnjeg dečka.

U studenome 2007. godine 21-godišnja Meredith Kercher koja je bila na studijskoj razmjeni u Perugiji pronađena je polugola i mrtva u stanu koji je dijelila s dvije Talijanke i Amandom Knox. Godinu dana kasnije stanovnik Perugije Rudy Guede osuđen je zbog seksualnog zlostavljanja i ubojstva Meredith. Guede i danas služi 16-godišnju kaznu zatvora.

No u prosincu 2009. u posebnom sudskom procesu Amanda Knox i njezin dečko Raffaele Sollecito također su osuđeni za isto ubojstvo na 26 odnosno 25 godina zatvora. Forenzički dokazi koji su Guedea povezali s mjestom zločina bili su jaki: njegov DNA pronađen je na i u tijelu Meredith, kao i na njezinoj majici, grudnjaku i torbici. Guedeovi krvavi otisci ruke otkriveni su na jastuku u Kercherinoj sobi.

Manjak DNA

U slučaju Amande i Raffaela stvari nisu bile tako jednostavne. Naime, stručnjaci su i prije presude 2009. godine upozoravali da su dokazi utemeljeni na uzorcima njihove DNA nepouzdani. Dio DNA otkriven je na nožu koji je pronađen u kuhinjskoj ladici u Sollecitovu stanu – laboratorij je utvrdio da DNA na dršci odgovara Amandinoj, a DNA na oštrici Meredithinoj. Forenzičari su također pronašli Sollecitovu DNA na kopči koja je odrezana s Meredithina grudnjaka.

No 2009. američki su stručnjaci napisali otvoreno pismo u kojem su izrazili sumnju u DNA dokaze. Prije svega ukazali su na činjenicu da su izvorni kemijski testovi na krv na nožu bili negativni te da je na njemu pronađeno toliko malo DNA da je bilo jedva dovoljno za izradu djelomičnog profila.

U lipnju 2011. sudski forenzičari Stefano Conti i Carla Vecchiotti revidirali su dokaze DNA i potvrdili da su pronađene vrlo male količine te da laboratorij nije slijedio proceduru predviđenu za testiranje malih uzoraka poznatu kao analiza malobrojnih kopija DNA.

Moguća kontaminacija

Čitanje presude

Conti i Vecchiotti su izjavili kako ne mogu isključiti mogućnost da su nož i grudnjak bili kontaminirani drugim izvorima DNA jer se predmetima nije rukovalo ispravno u skladu s međunarodnim procedurama. Naime, postoji mogućnost da su istražitelji kontaminirali kopču grudnjaka budući da nije bila izdvojena za analizu punih mjesec dana nakon zločina. Također je moguće da je u laboratoriju tijekom višestrukih istovremenih analiza došlo do međusobne kontaminacije uzoraka.

Profesor kriminalističkih znanosti iz Torina kojeg je angažirala obrana tvrdio je također da su ozljede na Meredithinu grlu odgovarale manjem nožu od onoga koji je pronađen u Sollecitovoj kuhinji.

Uzevši sve ove činjenice u obzir sud je jučer odbacio presudu i oslobodio Amandu Knox i Raffaela Sollecita. Amerikanka je najavila da se ovih dana planira vratiti u SAD.