JEDNOSTAVNO JE

Kako da vas ne hakiraju kao Jennifer Lawrence

11.11.2014 u 07:34

Bionic
Reading

Fotografije poznatih i slavnih ne zasipaju nas više u tolikoj mjeri kao do prije koji mjesec, kada je internetska javnost mogla vidjeti Jennifer Lawrence i druge u golišavom izdanju online. To ne znači da je opasnost minula

To što se dogodilo njima, može se dogoditi i vama. Možda o tome neće trubiti tabloidi, ali bi mogli vaši rođaci, prijatelji, kolege i šefovi na poslu... Evo čega se trebate pridržavati želite li izbjeći potencijalno neugodne situacije.

Pazite što spremate i pohranjujete online
Ako imate fotografije ili video koji nije za širu javnost, nemojte ih držati na svom pametnom telefonu ili na bilo kojem mjestu do kojeg drugi mogu doći.

Čak ni aplikacije za razmjenu poruka koje se promoviraju kao sigurne nisu jamstvo zaštite. Koristite li, recimo, Snapchat, primatelji vaših poruka mogu ih sačuvati ako naprave snimku zaslona (screenshot).

Stoga budite oprezni oko sadržaja kojeg držite na svojim uređajima. Ako baš morate čuvati ih na mobitelu ili tabletu, enkriptirajte ih.


Zaštitite sadržaj jakim lozinkama, ograničite pristup
Za to što je snašlo Jennifer Lawrence isprva je okrivljen Appleov iCloud. Kasnije se ispostavilo kako su napadači ciljali korisnička imena, lozinke i sigurnosna pitanja, što znači kako problem nije bio toliko do servisa, koliko do vlasnika korisničkih računa, čije su lozinke hakeri uspjeli probiti.

Zato je važno imati jake lozinke, koje ćete zadržati za sebe i mijenjati ih redovno.

Iskoristite prednosti dvostupanjske provjere
Ona služi kao dodatni sloj sigurnosti bilo kojem korisničkom računu koji ih podržava. Kako bi pristupili korisničkom računu, uz lozinku morate imate i kod kojeg ćete primiti SMS-om li aplikacijom kao što je Authy. Ni dvostupanjska provjera nije sto posto sigurna i malo je gnjavaža, ali je svakako sigurnija od obične lozinke.

Upravljajte svojim korisničkim računima
Facebook često mijenja pravila korištenja i mogućnosti zaštite koje nudi. To, na žalost, uključuje i postavke privatnosti. Zato trebate budno pratiti što se događa, provjeravati što sve dijelite, s kime i kako. Što više podataka i informacija dijelite, to je rizik da će netko provaliti vaše lozinke veći.

Držite posebno na oku aplikacije koje nisu dio Facebooka. Pročešljajte popis kontakata, provjerite jeste li prihvatili zahtjev za prijateljstvom osobe s kojom možda i ne želite imati posla.


Dobar test razine privatnosti naći ćete na Timelineu. Kliknite na meni s tri točkice uz View Activity Log i odaberite View As... kako bi vidjeli kako vaša stranica izgleda kad ju javnost gleda.

Dobro je povremeno i guglati samog sebe. Zvuči narcisoidno, ali je korisno znati koliko i kakvih podataka mogu doći oni koji to učine s lošim namjerama.

Zapamtite: Ne razlikujete se od Jennifer Lawrence kad ste online
Bar ne toliko koliko mislite. Iako će poznati i slavni prije postati metom krađe (možda i ucjene), to ne znači da se to ne može dogoditi i vama.

Izvor:Make Use Of