GUŠENJE KONKURENCIJE

Južna Koreja kaznila Google s vrtoglavih 177 milijuna dolara, a sve zbog prilagodbe Androida

14.09.2021 u 11:21

Bionic
Reading

Kako tvrde južnokorejski regulatori, američki je tehnološki div zlorabio poziciju kako bi onemogućio proizvođače pametnih telefona u korištenju konkurentskih operativnih sustava

Regulatorna agencija Južne Koreje najavila je kako će kazniti Google globom uz iznosu od 176,9 milijuna američkih dolara zbog zlorabe dominantnog položaja na tržištu operativnih sustava za mobilne uređaje.

Kako tvrde južnokorejski regulatori, američki je tehnološki div zlorabio poziciju kako bi onemogućio proizvođače pametnih telefona poput Samsunga u korištenju konkurentskih operativnih sustava.

Preciznije rečeno, tražio je od njih prihvaćanje 'antifragmentacijskog sporazuma' prilikom potpisivanja ključnih ugovora vezanih uz licence za trgovinu aplikacijama Play i mogućnost ranog pristupa operativnom sustavu.

Ti su sporazumi priječili instalaciju modoficiranih izdanja operativnog sustava Android na njihove uređaje, čime je Google gušio konkurenciju u razvoju novih operativnih sustava za pametne telefone.

Regulatorna agencija naložila je Googleu prestanak prisiljavanja tvrtki na potpisivanje tih ugovora i poduzimanje korektivnih mjera.

U Googleu su ustvrdili kako su poticali hardverske i softverske inovacije te kako bili u značajnom dijelu zaslužni za uspjeh južnokorejskih razvojnih programera i proizvođača uređaja. Najavili su žalbu.

Južna Koreja je krajem kolovoza također usvojila zakon koji će developerima omogućiti izbjegavanje plaćanja naknada vlasnicima velikih trgovina aplikacijama, među kojima je i Google, piše CNBC.