TEHNO SAVJETI

Znate li iz Google tražilice izvući najviše? Pročitajte ovih 10 savjeta i preporuka za bolje pretraživanje

01.09.2021 u 11:22

Bionic
Reading

Iako je vjerojatno koristite svaki dan, gotovo sigurno iz Googleove tražilice ne izvlačite najviše što vam može ponuditi. Pogledajte mogu li vam trikovi koje smo pripremili biti korisni

Donosimo pregled deset načina kako koristiti Googleovu tražilicu kako biste što brže dobili što kvalitetnije rezultate pretrage.

1. Otkrijte kako Googleova tražilica funkcionira

Googleov blog How Search Works nudi obilje informacija o mogućnostima koje pretraživanje nudi, a za koje vjerojatno ne znate. Dostupne su u tekstualnom i video formatu.

2. Suzite pretragu

Googleova tražilica može naći točan izraz koji tražite ako u pretragu uključite dodatne parametre, odnosno upit stavite u navodnike. Recimo, ako tražite web stranice gdje se raspravlja o najboljim cipelama za planinarenje upit bi mogao izgledati ovako:

najbolje cipele za 'planinarenje'

Time ćete Googleu reći kako vas zanimaju samo stranice gdje se spominje riječ planinarenje.

3. Koristite naprednu pretragu

Značajka Advanced Search ponudit će vam više kontrole nad upitima i rezultatima pretrage. Kako biste došli do nje kliknite sličicu zupčanika na u gornjem desnom kutu web stranice s rezultatima pretrage, pa kliknite Advanced search.

Koristeći ju možete doći do, primjerice, stranica na određenom jeziku, web odredišta s određenom domenom ili dokumenata napisanih tijekom proteklog mjeseca ili godine.

4. Opišite što tražite

Ne znate naziv nečega što tražite ili ga se ne možete sjetiti? Pokušajte opisati ono što tražite. U nepreglednom oceanu web odredišta vjerojatno će se naći nešto što barem približno odgovara vašem opisu.

5. Budite precizni

Što je precizniji vaš upit, to su veći izgledi kako će Googleova tražilica pronaći ono što trebate. To vrijedi i za opisno pretraživanje.

Recimo, ako naletite na zastavu koju ne prepoznajete bolje je u tražilicu upisati Koja zastava ima crvenu pozadinu i bijeli križ? umjesto Koja je zastava crvena i bijela?

6. Pretražujte na različite načine

Ne uspijete li nešto pronaći koristeći neke upite, pokušajte s drugima. Upotrijebite sinonime ili drukčije opise.

Na primjer, umjesto zastava s plavom pozadinom i žutim križem možete unijeti zastave s žutim križevima kako biste dobili ono što želite.

7. Izbacite neželjene rezultate pretrage

Kad zbog bilo kojeg razloga ne želite određene riječi ili izraze vidjeti u rezultatima pretrage, upotrijebite minus (-). Dodate li ga uz neželjeni izraz Google će izostaviti sve rezultate pretrage koje ga sadrže.

Primjerice, ako znate kako zastava koju tražite nije ona Ujedinjenog Kraljevstva, možete u tražilicu unijeti zastava s bijelim križem -Ujedinjeno Kraljevstvo.

8. Isprobajte vizualne rezultate pretrage

Često je lakše prepoznati nešto vizualno nego tekstualno. Možete kliknuti kartice Images ili Videos kako bi dobili vizuale kao rezultate vaše pretrage, a pretragu možete inicirati i tako što ćete ubaciti sliku u tražilicu.

Također, tu je i Google Lens, značajka pomoću koje možete upotrijebiti tražilicu za prepoznavanje objekata u stvarnom svijetu. Otvorite Googleovu aplikaciju za operativne sustave Android ili iOS i kucnite na sličicu kamere kako bi ju aktivirali.

9. Provjerite vjerodostojnost izvora

Googleova tražilica ima ugrađen alat pomoću kojeg možete naučiti više o web odredištima koja ne poznajete dobro.

Pri pregledavanju rezultata pretrage uočit ćete sličicu tri točkice uz naslov. Kliknete li ju, pojavit će se panel About this result.

Na njemu ćete naći kontekstualne pojedinosti o tome zašto vam Google prikazuje baš to web odredište i ponuditi više informacija o njemu.

10. Kontrolirajte povijest pretraživanja

Googleova aplikacija ima posebno dugme za brisanje zadnjih 15 minuta pohranjene povijesti pretraživanja, a u panelu Web & App Activity možete dobiti uvid u web stranice koje ste posjetili i vaša pretraživanja.

Na istom mjestu možete aktivirati automatsko brisanje povijesti pretraživanja i ručno ju obrisati (u cijelosti ili pojedine dijelove), piše Make Use Of.