NA MARSU

Jezero, Neretva, Sava - ovo su samo neka od imena koje su znanstvenici posudili pri imenovanju čudesne topografije Crvenog planeta

17.02.2021 u 14:58

Bionic
Reading

Gradonačelnica Jezera, malog gradića u Bosni i Hercegovini 2019. je dobila i uokvireno pismo posvete u kojem američka svemirska agencija daje posvetu povezanosti među gradom i tajnovitim marsovskim kraterom. Sutra će rover Perseverance konačno sletjeti na Mars

Mali gradić u zapadnoj Bosni 'presretan je što dijeli ime sa kraterom na Marsu' - mjestu na koje će sletiti NASA-in rover Perseverance.

45 kilometara širok krater dobio je ime po Jezeru zbog geoloških obilježja sličnih onima u blizini bosanskog gradića - jezeru kojeg je stvorila rijeka. Marsovski krater nekad je davno, znanstvenici tumače, nastao na isti način kao jezero u Bosni.

Premda u Jezeru živi malo više od 1400 ljudi, načelnica se našalila da mjesto i dalje 'ima više stanovnika nego Mars'. Rover Perseverance na Mars će sletjeti 18. veljače, a sa sobom donosi i prvi marsovski helikopter, robotsku letjelicu koja će tajnoviti krater Jezero promatrati iz visine.

Jezero je interesantno mjesto za slijetanje zbog svoje geološke povijesti. Kao što smo već spomenuli, njegov nastanak pripisuje se drevnim rijekama i jezerima, što znači da tlo kojim će se kretati Perseverance krije tajne Marsovske povijesti, kao i ono što ljudska vrsta već dugo traži - tragove vanzemaljskog života.

IAU Working Group for Planetary System Nomenclature u veljači je prošle godine potvrdila predložena imena za impresivnu marsovsku topografiju čije lokacije uključuju druge nama bliske lokacije i rijeke. Nadomak kratera Jezero nalazi se dolina Neretva, korito kojim je nekad davno tekla voda. Jugozapadno od Jezera pronaći ćemo dolinu Una, sjeverno je dolinu Sava, a istočno od kratera Hartwell nalazi se dolina Pliva.

Znanstvenici vjeruju da je prije 3,5 milijardi godina krater bio dom rijeci koja se ulijevala u jezero i stvarala talog u delti u obliku lepeze. 'U to doba Mars je na nekoliko važnih načina bio sličan Zemlji', komentirao je NASA-in znanstvenik Ken Farley.

Mars je, prema trenutnim saznanjima egzogeologa, astronoma i fizičara, nekad davno imao gustu atmosferu, jezera i rijeke. Rover Perseverance će tijekom višegodišnje misije sakupiti 30 uzoraka stijenja i tla koje će vratiti na Zemlju zbog daljnje laboratorijske analize.

Riječ je o relativno sporom vozilu koje, unatoč 'tromom' kretanju od 152 metra na sat predstavlja pravu jurilicu u usporedbi sa svojim prethodnicima.

Sakupljeni uzorci dočekat će ekspediciju na Mars koju NASA i ESA planiraju izvesti tijekom 2030-ih.