TEHNO RECENZIJE

Jedan od najvećih Sonyjevih klasika stigao je na PS4 - isprobali smo Patapon 2 Remastered

21.02.2020 u 11:02

Bionic
Reading

Sjetilli smo se ere PlayStation Portablea i zaigrali renoviranu verziju kultne glazbene strategije Patapon

Doba prijenosnih konzola možda nije onakvo kakvo je bilo prije desetak godina, što nam daje ekstra razlog zašto zaigrati neke od tadašnjih klasika. PlayStation Portable je zahvaljujući nizu neobičnih igara postao kultnom konzolom, a jedan od njih je i Patapon, bizarna kombinacija RPG-a, glazbene igre i strategije u pravom vremenu.

Osnovna premisa igre je relativno jednostavna – vi vodite vojsku koja napreduje kroz bojno polje načičkano neprijateljima svih vrsta i oblika, a zadatak vam je specifičnim kombinacijama tipki davati naredbe za obranu, napad i tako dalje. Sve ovo morate raditi u ritmu glazbe – pata-pata-pata-pon, odakle igri i njezin naziv. Ako promašite, naredba se poništava, a ako zanižete dovoljno dug slijed uspješnih naredbi, upast ćete u 'Fever mode' koji vašim jednookim podanicima daje dodatnu moć napada.

Na PlayStationu 4 smo već jednom imali priliku zaigrati Patapon, i to u remasteru izvornog naslova, no krajem siječnja stigao je i unaprijeđeni Patapon 2 koji, pored novih jedinica i neprijatelja u igru uvodi i takozvane heroje s posebnim moćima, kao i niz drugih elemenata koji nadograđuju izvorno iskustvo.

Izvor: Društvene mreže / Autor: SCE

Povratak klasika

S obzirom da smo na samom početku recenzije spomenuli da se ovdje radi o vrlo lijepom i vrlo zabavnom naslovu koji je, eto, dosegnuo i kultni status – nepotrebno je diskutirati o tome koliko je sama igra dobra, zato jer je. Problem je, naime, što pred sobom imamo već drugi 'restaurirani' Patapon koji povećane lažne rezolucije (ekran ima prilično velik crni okvir) ne nudi ništa novog osim frustracija uzrokovanih kašnjenjem zvuka.

Kao što smo već valjda tri puta spomenuli, ovdje je riječ o igri koja od igrača traži da prati ritam. U drevnoj eri vladavina PlayStation Portablea, igranje Patapona nije bilo problematično, no na novim televizorima ono je – i to zbog kašnjenja zvuka. Stvar nimalo ne olakšavaju moderni zvučni sustavi koji nerijetko zvuk projiciraju kroz soundbarove ili slične spravice, što igru čini praktički neigrivom. Štoviše, zvuk toliko kasni da je razmak između pritiska tipke i same igre veći od jedne sekunde.

Najveći razlog zbog koje nas ova verzija Patapona ljuti je da se radi već o drugoj restauraciji Patapona koja ima identični problem. Na sreću, cijelu zavrzlamu oko kašnjenja zvuka moguće je zaobići spajanjem slušalica na kontroler, što opet nije isprika za polovični proizvod koji, prema svemu sudeći, moguće igrati samo ako ste spremni zanemariti vaš skupi zvučni sustav.

  • +4
Patapon 2 Remastered - slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: SIE Japan Studio

Zabava za sve uzraste?

Ako ste spremni pregristi taj 'mali zaostatak', čeka vas pravi dragulj od igre. Patapon je fantastično bizaran i imerzivan naslov oplemenjen minimalističkim vizualima, izvrsnom glazbom i vrlo izazovnim gameplayjem. Likovi izgledaju kao minijaturni plemenski ratnici koji skandiraju prateći vaše komande, neprijatelji su fantastično šiljasti i opaki te zahtjevaju posebni pristup i strategiju. Konačno, sama igra je fantastično dizajnirana – odbija vas naučiti ničemu osim osnovnim komandama, a sve što dolazi nakon toga otkrivate 'kroz praksu'.

Uzmemo li sve navedeno u obzir, zbilja je teško ne preporučiti Patapon 2 Remastered kao izvrsni uvid u povijest Sonjyeve mobilne konzole. Prava je šteta što se radi o predstavnika serijala čija je TV verzija po drugi put u zadnjih par godina izdana s vrlo ozbiljnim i očigledno zanemarenim previdom.

  • Ime: Patapon 2 Remastered
  • Žanr: glazbeno-strateška igra
  • Proizvođač: SCE
  • Izdavač: Sony
  • Platforma: PS4