nije lako

Ovaj matematički problem ne znaju riješiti ni najveći matematički umovi na svijetu

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 21.02.2020 08:23
  • Objavljeno 21.02.2020 u 08:23
tportal

Izvor: Panthermedia / Profimedia / Autor: Andriy Popov

Svi znamo da je matematika zaista teška. U stvari toliko je teško da je cijela stranica Wikipedije posvećena neriješenim matematičkim problemima. Problemi ostaju neriješeni mada na njima rade neki od najvećih umova na svijetu

Neki od ovih problema izgledaju iznenađujuće jednostavno i čini se da ih može razumijeti svatko tko barata barem osnovnim matematičkim znanjem. Nevolja nastaje kad rješenje problema treba dokazati. Ovo je jedan od takvih problema.

Pretpostavka primarnih blizanaca

Prosti brojevi ili prim-brojevi su svi prirodni brojevi djeljivi bez ostatka samo s brojem 1 i sami sa sobom, a strogo veći od broja 1. Prirodni brojevi koji su veći od broja 1, a nisu prosti brojevi nazivaju se složenim brojevima. Na primjer, 5 je prost broj jer je djeljiv samo s 1 i 5, a 6 je složen broj jer osim što je djeljiv s 1 i 6 dodatno može biti podjeljen s brojevima 2 i 3.

Nitko nije uspio dokazati postoji li beskonačan niz primarnih blizanaca, brojeva koje razdvaja neki parni broj

Nitko nije uspio dokazati postoji li beskonačan niz primarnih blizanaca, brojeva koje razdvaja neki parni broj

Izvor: Sciencephoto / Profimedia / Autor: Science Photo Library

Koliko znamo, postoji beskonačan broj prostih brojeva, a matematičari naporno rade na pronalaženju sljedećeg najvećeg prostog broja.

No, postoji li i beskonačna količina parova prostih brojeva, primarnih blizanaca koje poput brojeva 41 i 43 uvijek razdvaja neki parni broj? Kako se primovi povećavaju, ove je blizance sve teže pronaći, ali u teoriji, trebali bi biti beskonačni. Ovaj problem još nitko nije uspio dokazati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!