SAM SVOJ FORENZIČAR

Izdvojite svoj DNA u par lakih koraka

07.03.2012 u 09:55

Bionic
Reading

Suprotno dojmovima što ih stvaraju forenzički kriminalistički filmovi i serijali, izdvajanje DNA iz stanica uopće nije tehnološki zahtjevno

Za izvođenje ovog posla nisu vam potrebne ni neke nedostupne kemikalije niti sofisticirani uređaji. Sve što vam treba, lako se može naći u prosječnom kućanstvu.

Prema videofilmu američkog znanstvenog TV kanala Nova, 'sam svoj forenzičar' možete postati u nekoliko jednostavnih koraka.

Prije svega pripremite tekući sapun, flaširanu vodu, sol, boju za hranu i 70-postotni izopropilni alkohol koji se može nabaviti u nekim prodavaonicama elektromaterijala.

U prvom koraku pomiješajte 500 mililitara vode s jednom žlicom soli.

U drugom miješajte sol dok se ne otopi, a potom tri žlice slane vode prebacite u čistu čašu.

U trećem grgljajte slanu vodu jednu minutu.

U četvrtom ispljunite vodu nazad u čašu i pogledajte kako vaše stanice plutaju u slanoj vodi.

U petom lagano promiješajte slanu vodu s jednom kapi sapuna. Pokušajte izbjeći stvaranje mjehurića. Sapun će razgraditi membrane vaših stanica i osloboditi molekule DNA.

U šestom koraku u odvojenoj čaši pomiješajte 100 ml izopropilnog alkohola i tri kapi boje za hranu.

U sedmom malo nagnite čašu i lagano dolijevajte alkohol tako da se on nakupi u gornjem sloju debljine oko dva centimetra.

U osmom, posljednjem koraku samo pričekajte dvije i pol minute. Vidjet ćete kako se oblikuju grudice i niti. To je vaša DNA!