PROJEKT ATENA

Iz Intela stiglo obećanje: Baterije laptopa trajat će devet sati

09.05.2019 u 11:22

Bionic
Reading

Dulje trajanje baterija bit će postignuto kombinacijom optimizacije softvera i uvođenjem štedljivijih hardverskih komponenti

Intel je tijekom sajma 'Consumer Electronics Show' u siječnju ove godine predstavio projekt Atena. Tada još nije bilo posve jasno o čemu se radi jer su u Intelu bili prilično magloviti u prezentaciji.

Čini se kako ćemo barem djelomično doznati o čemu se radi. Naime, isplivao je jedan konkretan cilj tog projekta: devet sati autonomije u stvarnim okolnostima za prijenosna računala.

MALI SAVJET

Olakšajte si svakodnevni rad na računalu uz ove jednostavne trikove

Pogledaj galeriju

Naravno, to ne znači puno dok ne doznamo što u Intelu podrazumijevaju pod trajanjem baterije u stvarnim okolnostima. Kako piše Engadget, to bi trebalo obuhvatiti surfanje webom putem bežičnih mreža, hrpu otvorenih aplikacija u pozadini i višu razinu svjetline zaslona no u dosadašnjim testovima.

Takav bi rezultat trebao biti postignut kombinacijom optimizacije softverskih sustava i uvođenjem štedljivijih hardverskih komponenti. Spominju se responzivni SSD diskovi, 10-nanometarski čipovi iz Intelove serije Lake i Wi-Fi 6, između ostalog. Cilj je da korisnici ne moraju nositi punjač sa sobom, osim kad će na dulje vrijeme boraviti dalje od utičnica.

Izdržljivije baterije bit će najprije dostupne u skupljim uređajima, da bi tijekom 2020. i 2021. godine postale i šire dostupnima, piše Verge.