TEHNO RECENZIJA

Isprobali smo: Ponovno osmišljeni Final Fantasy VII puno je bolji nego što smo ikad sanjali

10.04.2020 u 13:02

Bionic
Reading

Najnoviji predstavnik serijala Final Fantasy je konačno stigao na tržište, a mi smo ga dobili priliku isprobati iz prve ruke. Može li nadmašiti original? Saznajte u našem osvrtu

Skoro pet godina nakon prve najave dobili smo priliku zaigrati ponovno osmišljenu verziju Final Fantasyja VII. Igra koju je izvorni tim neprestano odgađao napraviti, na sreću, predstavlja upravo ono što smo očekivali, uz nekoliko dobrodošlih iznenađenja.

Radnja

Kao i u originalnom Final Fantasyju VII, igrači preuzimaju ulogu plaćenika Clouda Strifea. Za razliku od Final Fantasyja VII, ovdje se priča u potpunosti odvija u distopijskom gradu Midgaru. Autori su, prema svemu sudeći, htjeli detaljnije opisati svijet koji smo susreli u izvornoj igri za PlayStation te dodati sva dostignuća koja je serijal u međuvremenu dosegnuo.

Da smo dobili istu igru koja je izašla prije 23 godine, apsolutno smo sigurni da velik broj novih igrača ne bi shvatio u čemu je ovdje štos. Zahvaljujući kvalitetnom dizajnu i jako dobro ispričanoj priči, Final Fantasy VII je napravljen kao igra koja će privući nove igrače i oduševiti one koji su uz igru odrasli. Pored očigledne grafičke nadogradnje, restaurirani FF7 donosi borbu u pravom vremenu, nešto što na prvi pogled zvuči kao jako loša ideja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Square

Novi stil borbe

Na sreću svih koji misle da je ovakav način igre naslov pretvorio u arkadnu razbijačinu, ovaj naslov je jednako dobar, ako ne i bolji, od izvorne igre. Za razliku od brojnih akcijskih RPG-a, Final Fantasy VII je napravljen da igrača potiče na taktičko razmišljanje. Iako će prvih nekoliko borbi izgledati kao dobar temelj za kompletno zanemarivanje bilo kakve taktike, kasnije će greške rezultirati učitavanjem pozicije. Neprijatelji igraju prljavo i koriste svaki vaš propust kako bi izolirali slabe članove družine i ubili ih ako pravomjerno ne reagirate. Ovo pravilo vrijedi deseterostruko u kasnijim dijelovima igre gdje ćete jako pažljivo birati taktiku kojom ćete pobijediti negativce. Što se svih imalo većih monstruma tiče, užasno je važno kako i iz kojeg kuta ih napadate te kakve napade koristite.

Također valja naglasiti da je prebacivanje među likovima i korištenje njihovih specijalnih moći izuzetno elegantno te nakon svega pola sata vježbe postaje vrlo fluidno i intuitivno. Da, borba je u pravom vremenu, ali nipošto nije trivijalna.

Priča i karakterizacija likova

Drugi dio Final Fantasyja VII koji želimo pohvaliti je priča. Square je zahvaljujući potpunoj posvećenosti samo jednom dijelu izvorne igre uspio uložiti puno više u razradu likova i to se odmah da vidjeti. Svi protagonisti i antagonisti, uključujući vrlo jednodimenzionalnog Clouda, jako su dobro napisani i u izvorni koncept igre koja je izašla prije više od 20 godina unose temu moralnih odluka, motivacije i osobnih ciljeva. Bez da upropastimo priču, recimo samo da će ljubitelji izvorne igre u restauriranoj verziji pronaći puno toga za veselje.

Konačno tu je i sama struktura igre koja, premda cijelo vrijeme vodi igrača za ruku, nudi hrpu sitnih stvari kojima se možete baviti dok putujete Midgarom. Final Fantasy VII Remake se, unatoč pravocrtnoj formi naracije, mora igrati metodički, istražujući sve 'dodatne sadržaje'. Ako prebrzo idete prema naprijed, pronaći ćete se u području igre u kojem ne možete otići nazad te gdje će vas čudovišta, ako niste dovoljno levelali likove, prebiti na mrtvo ime. Dajte si vremena, odradite sekundarne zadatke i nećete imati problema. Žurite se i igra će postati prilično iritantnom.

Za koga je ovaj Final Fantasy?

Uzevši sve nabrojano u obzir, vjerujemo da možemo sa sigurnošću zaključiti da je novi Final Fantasy jako dobro konsturirana igra koja, premda ne prati izvor od slova do slova, zadržava njegov vizualni stil, dodaje hrpu stvari koje igru čine zanimljivijom te sve zaokružuje sustavom borbe koji, prema našem mišljenju, spada među najbolje u serijalu.

Ako ste ljubitelj Final Fantasy serijala i želite se vratiti u eru PlayStationa 1, samo uz zdravu dozu next-gen grafike i podebljane priče, ne gubite vrijeme i igru kupite odmah. Ako ste 'novak' koji voli japanske RPG-ove, vjerujemo da ćete se također jako dobro zabaviti, samo možda malo manje od fanova koji su FF7 završili krajem prošlog tisućljeća.

  • +5
Final Fantasy VII Remake slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: Square Enix
  • Ime: Final Fantasy VII Remake
  • Žanr: Japanski akcijski RPG
  • Proizvođač: Square
  • Distributer: Square Enix
  • Platforme: PlayStation 4
  • Cijena: 499 kn
>