RECENZIJA

Isprobali smo elegantnu prijenosnu tipkovnicu Logitech K780

04.10.2016 u 08:50

Bionic
Reading

Uslijed navale tableta i mobilnih uređaja s velikim ekranima bilo je samo pitanje vremena kad će nekome zatrebati tipkovnica napravljena upravo za njih. K780 iz Logitecha nastoji popuniti tu nesvakidašnju nišu

Prije no što odmahnete rukom i zaključite kako vam nikad neće trebati tipkovnica za iPad ili phablet, premotajte traku i razmislite još jednom. K780 je prije svega bežična tipkovnica, što znači da nije lancem vezana uz mobilne uređaje. Bez ikakvog ju problema, recimo, možete koristiti za desktop ili laptop.

Razlog zbog kojeg biste takvo što uopće krenuli raditi leži u vrlo jednostavnoj, ali učinkovitoj karakteristici nove tipkovnice iz Logitecha. Ona se, naime, na nevjerojatno brz i elegantan način može prebacivati između nekoliko aktivnih uređaja. Tako, recimo, možete biti spojeni na tablet, desktop i mobitel te se mijenjati među njima uz jednostavan pritisak gumba.


Druga stvar koja odmah upadne čovjeku u oko su okrugle tipke. Kao novinar koji većinu dana provede udarajući prstima po tipkama, moram priznati da sam se iznenadio time koliko je tranzicija između klasičnih kvadratnih tipki na ove okrugle besprijekorna i jednostavna. Niski hod, karakterističan za laptope i neke dobre stare tipkovnice, prisutan je i ovdje. Ako ste navikli na bučne mehaničke tipke nekih novijih tipkovnica, od K780 biste mogli dobiti déjà vu napadaj s obzirom da koristi membranski sustav od kojeg industrija gejmerskih periferija bježi k'o vrag od tamjana.

Ono što ovu tipkovnicu zapravo odlikuje je tišina. Manjak mehaničkih prekidača znači manje bučnog kliketanja, što će, garantiram vam, oduševiti vaše ukućane i kućne ljubimce. Bez brige - tipkovina i dalje ima jako dobar taktilni feedback, tako da svaka stisnuta tipka i dalje ostavlja solidan osjećaj nakon što ju pritisnete.

Kad smo već kod gejmanja, spomenuo bih kako je K780, makar je bežični, jako brz i prilagođen igranju. I još jednom – okrugle tipke zbilja ne predstavljaju problem. Ono što stvarno predstavlja problem su gabariti same tipkovnice. Ona je, makar prenosiva, dosta nepraktična, što ne znači da je njen prijenos s radnog stola doma u obližnji ured jednak transportu frižidera na deseti kat, već da je jednostavno nepraktična. Teži 875 grama te je duga 38 centimetara, što stvarno nije malo za prenosiv uređaj. Također, bateriju nije moguće puniti putem USB-a, već ju jednostavno morate – zamijeniti. Na sreću, za ovih nekoliko tjedana, koliko sam ju koristio, nisam imao problema s potrošnjom.

Ovo je ujedno najgora stvar koju mogu reći o ovoj tipkovnici. Radi se o doista solidnom uređaju koji, makar nije najmobilniji, stvarno izvrsno radi svoj posao. Uvala na vrhu tipkovnice, u koju možete uvaliti mobilni uređaj ili tablet pretvorivši ju u lažni laptop, samo dodaje njenom šarmu.

Znači, ako tražite bluetooth tipkovnicu koja se vrlo lako prebacuje među uređajima i za nju ne planirate dati više od 800 kuna, ovo bi mogla biti stvar za vas. K780 nije pretenciozna periferija koja radi sve što se traži od nje. Jedini problem je to što nije najmobilnija prijenosna tipkovnica koju ste ikad vidjeli.

Prijenosna tipkovnica Logitech K780

Sučelje: Bluetooth / Bluetooth putem USB-a
Karakteristike indikatora svjetla:
nema
Posebne tipke: tri tipke za izmjenu uređaja
Ostale značajke: membranski prekidači
Dimenzije: 158 x 380 x 22 mm/8 mm
Masa: 875 g
Podržani OS: Windows, iOS, OSX, Android
Cijena: 700 kuna

plus:
- prihvatljiva cijena
- lakoća tipkanja
- dizajn

minus:
- veličina
- nepraktičnost što se tiče prenosivosti