KAKAV POTHVAT

I to smo dočekali: Po prvi put je isprintano ljudsko srce!

16.04.2019 u 16:17

Bionic
Reading

Koristeći 3D pisač i pacijentove stanice znanstvenici su uspjeli isprintati ljudsko srce s funkcionalnim stanicama, krvnim žilama, ventrikulima i komorama

Istraživači pri Sveučilištu Tel Aviv u Izraelu isprintali su po prvi put trodimenzionalno ljudsko srce, koristeći stanice i biološki materijal pacijenta. Članak o nesvakidašnjem medicinskom pothvatu objavljen je u časopisu Advanced Science.

kibernetička nagradnja

Besmrtnost, supersnaga, otpornost na bolesti... Ovo su znanstvena područja na kojima se već naveliko radi

Pogledaj galeriju

Isprintano je cijelo ljudsko srce, sa stanicama, krvnim žilama, ventrikulima i komorama. Dosad je printano bilo tek jednostavno ljudsko tkivo bez žila.

Postupak je počeo biopsijom masnog tkiva pacijenta. Stanični materijal iz tog tkiva upotrijebljen je kao 'tinta' za ispis, što je istraživačima omogućilo stvaranje složenih modela tkiva.

3D srce Izvor: Pixsell / Autor: guoyu/XINHUA/PIXSELL

Treba napomenuti kako je isprintano srce veliko tek koliko i zečje te kako se zasad može tek sažimati. Ali, očekuje se kako će uskoro biti skalirano do veličine ljudskog i preuzeti sve njegove funkcije. Bit će testirano na životinjskim modelima.

Znanstvenici koji su sudjelovali u istraživanju predviđaju kako bi 3D pisači organa mogli postati dostupni u bolnicama za desetak godina, piše Engadget.