osjetljivo pitanje

Imate Android smartfon? Ovo morate usvojiti

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 14.12.2018 10:15
  • Objavljeno 14.12.2018 u 10:09
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

U našim pametnim telefonima često je puno sadržaja koji se ne bi trebali naći u tuđim rukama. Kako bi ostali na sigurnom, morate između ostalog redovno održavati uređaj. Evo kako ćete to učiniti

Svaki uređaj, pa tako i pametni telefon ili tablet računalo, siguran je koliko i osoba koja ga koristi. Pametno je usvojiti nekoliko korisnih navika i redovno nadograđivati svoj gadget s operativnim sustavom Android na najnovija izdanja softvera.

Zašto je sigurnost važna?

Izgubite li vaš uređaj ili vam ga ukradu, vaši osobni podaci izloženi su povećem riziku. Postoje alati pomoću kojih u takvim slučajevima možete na daljinu obrisati sadržaj vašeg smartfona ili ga zaključati, a ako ste napravili sigurnosnu kopiju (backup) u računalnom oblaku gubitak neće toliko teško pasti koliko bi mogao.

  • +1

Huawei

Izvor: Screenshot / Autor: Huawei

Ali, gubitak ili krađa nisu jedine prijetnje. Hakeri i lopovi mogu, primjerice, pogoditi vaš PIN ili obrazac koji koristite za otključavanje, a mogu i upasti u vaš pametni telefon koristeći sigurnosne propuste u softveru (aplikacijama i operativnom sustavu), servisima ili hardveru.

TEHNO SAVJETI

Baterija na Androidu se brzo 'istopi'? Evo provjerenih načina kako je produljiti

Pogledaj galeriju
11

Primjer takvog napada bio je KRACK, koji koristi sigurnosni propust otkriven tek 2017. godine u protokolu za bežičnu nekripciju WPA2. Pomoću tog propusta hakeri su mogli pratiti, primjerice, sve vaše transakcije online, uključujući korisnička imena i lozinke.

Pet online rizika za Android

Među najpoznatijim prijetnjama koje vrebaju korisnike Androida online su:

  • +1

Samsung Galaxy A9

Izvor: Promo fotografije / Autor: Samsung

  • ucjenjivački softver (ransomware), koji zaključava vaš uređaj i traži novac kako bi ga otključao ili vas pokušava ucjenjivati sadržajem pronađenim na smartfonu
  • trojanski zlonamjerni softver koji umjetno povećava prihode od oglasa aplikacijama iza kojih stoje kriminalci
  • zlonamjerni softver Xavier koji zlorabi propust vezan uz prikazivanje oglasa na vašem pametnom telefonu
  • lažne aplikacije za igru Pokemon Go koje omogućavaju pristup vašem smartfonu iz daljine
  • druge aplikacije krcate zlonamjernim softverom.

Što možete poduzeti?

Pa, svakako instalirajte alate za računalnu sigurnost i zaštitu privatnosti. No, nemojte zanemariti niti važnost redovnih softverskih nadogradnji. Stoga...

Redovno provjeravajte ima li novih nadogradnji za softver koji koristite

Nadogradnje operativnih sustava, aplikacija i programa ne samo što donose nove značajke i mogućnosti, već obično sadrže i mjere za suzbijanje sigurnosnih prijetnji. U slučaju velikih sigurnosnih problema s Androidom sigurnosne nadogradnje mogu biti objavljene i mimo redovnih servisnih nadogradnji.

Jednostavno je provjeriti ima li novih nadogradnji za operativni sustav vašeg uređaja s Androidom. Spojite se na Wi-Fi, pa otvorite Settings i zatim About device. Kucnite na Software Update pa na Check for updates. Pričekajte dok mobitel obavi provjeru. Imajte na umu kako se ovi koraci mogu ponešto razlikovati od proizvođača do proizvođača.

Ako je nadogradnja dostupna, kucnite na Update i pratite upute za instalaciju. Nemojte to raditi koristeći mobilni internet jer bi vas to moglo skupo koštati.

BOLJE BITI SIGURAN

Ovako ekran vašeg telefona možete spasiti od ogrebotina i oštećenja

Pogledaj galeriju
4

Provjerite ima li nadogradnji i za aplikacije

Idući korak je provjera ima li softverskih nadogradnji za aplikacije koje koristite, zbog istih razloga kao i za operativni sustav.

U trgovini Google Play otvorite izbornik i kucnite Settings. U sklopu postavki kucnite na Auto-update apps i provjerite je li opcija Do no auto-update apps uključena. Umjesto nje koristite Auto-update apps at any time… ili Auto-update apps over Wi-Fi only.

Što ako nema nadogradnji?

Posjetite web stranicu proizvođača vašeg uređaja i provjerite što ima u ponudi za model kojim raspolažete. Često će se dogoditi da ćete trebati preuzeti zaseban alat za upravljanje uređajem.

Kad ga instalirate, obično ćete na raspolaganju imati dvije mogućnosti. Ili će u alat biti ugrađena značajka za preuzimanje nadogradnji ili ćete preuzimanje morati obavljati ručno. U oba slučaja vaš će smartfon vjerojatno morati biti povezan USB kabelom s vašim stolnim računalom.

Što ako nema podrške za vaš smartfon?

Možda imate stariji model pametnog telefona ili neki za koji proizvođač više ne nudi podršku. Kako ćete doći do važnih sigurnosnih nadogradnji? Vjerojatno jedini način kako to možete izvesti je instalacija prilagođene inačice Androida (custom ROM), koje su u pravilu neslužbene ali nude nadogradnje i značajke koje vaš mobitel nema.

Imajte na umu kako ćete ovim postupkom značajno smanjiti razinu sigurnosti vašeg uređaja jer ćete morati ukloniti neke od ključnih zaštitnih komponenti. Srećom, to možete nadomjestiti instalacijom sigurnijeg ROM-a. Potražite neki koji nudi trajnu podršku, kao što su CyanogenMod i LineageOS.

Kako stalno primati nadogradnje?

Kratak odgovor na ovo pitanje glasi: s vremena na vrijeme nabavite novi smartfon. Pametni telefoni u pravilu imaju osiguranu softversku podršku tijekom barem dvije godine pa neka vam duljina trajanja podrške postane jedno od ključnih mjerila pri odabiru novog uređaja, preporuča Make Use Of.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!