TEHNO SAVJETI

Kupujete novi smartfon? Evo na što trebate svakako obratiti pažnju

08.12.2018 u 15:06

Bionic
Reading

OK, znate kako pametni telefon treba imati dobru kameru, jak procesor i izdržljivu bateriju. Ali, je li to sve? Naravno kako nije! Evo što još trebate uzeti u obzir

Pri nabavci novog smartfona trebate provjeriti kakav procesor, kamere i bateriju ima. Ali, nemojte zanemariti niti ove kategorije:

  • oleofobni premaz
  • zaštitno staklo
  • LCD ili OLED
  • vrsta memorije
  • predinstalirani softver
  • podrška za HDR u prednjoj kameri
  • mikrofon s poništavanjem buke
  • podrška za brzo punjenje
  • podrška za dodatnu opremu
  • LED lampica za obavijesti
  • žiroskop.

Evo zašto je svaka od njih važna.

BOLJE BITI SIGURAN

Ovako ekran vašeg telefona možete spasiti od ogrebotina i oštećenja

Pogledaj galeriju

Oleofobni premaz

Visoka razlučivost i svjetlina zaslona su važni, ali nemojte zanemariti oleofobni premaz, vrlo tanak sloj postavljen kako bi na zaslonu ostajalo što manje masnoće, obično od prstiju. Ako ga smartfon nema takav premaz ili je loše kvalitete vrlo brzo će se na njemu početi taložiti masnoća pa ćete ga morati češće čistiti. Većina današnjih smartfona ima pristojan oleofobni premaz, no ne i svi. Stoga se raspitajte prije kupovine.

Zaštitno staklo

Osim oleofobnog premaza provjerite ima li pametni telefon i zaštitno staklo na zaslonu. To bi trebalo pisati među specifikacijama. U većini slučajeva to će biti staklo Gorilla tvrtke Corning. Služi kako bi zaslon zaštitilo od padova i sličnih nezgoda. Ne može, naravno, zajamčiti zaštitu u bilo kojoj situaciji, ali će smanjiti rizik i ublažiti posljedice.

  • +6
Samsung Galaxy S9 Izvor: Samsung / Autor: Samsung

LCD ili OLED?

OLED zasloni obično su ugrađeni u skuplje i najskuplje modele, što ne znači kako se u toj kategoriji ne može naći i odličnih LED zaslona. Zasloni s LED tehnologijom su svjetliji i pogodniji za korištenje na otvorenom, pod izravnom sunčevom svjetlošću, a prikazuju i boje prirodnije. S druge strane, boje na OLED zaslonima su zasićenije, a crna je dublja.

kad zaslon strada

Ove trikove za 'popravak' smartfona zaobiđite u širokom luku

Pogledaj galeriju

Vrsta memorije

Zašto je vrsta memorije važna? Pa, ugrađena memorija povezana je s praktično svime što radite s vašim smartfonom. Veličina kapaciteta svakako je bitna, no nemojte zanemariti vrstu memorije jer i to ima značajan utjecaj. Kako? Tako što određuje koliko brzo aplikacije mogu pisati i čitati podatke. Najbolji smartfoni koriste memoriju UFS 2.1. Tražite li jeftiniji uređaj, nastojte nabaviti onaj koji ima bar eMMC 5.1. Ovaj ćete podatak naći među tehničkim specifikacijama.

Nokia 8.1 slike uređaja Izvor: Promo fotografije / Autor: HMD Global

Što je proizvođač dosad radio sa softverom?

Moguće je kako proizvođač čiji pametni telefon želite kupiti tvrdi kako će ga isporučiti s najnovijim izdanjem operativnog sustava i drugog softvera. No, ako vam je važno imati najfriškiji softver nemojte im vjerovati na riječ već provjerite jesu li isto obećavali i prije te jesu li se tog obećanja držali.

Podrška za HDR u prednjoj kameri

Gotovo svi pametni telefoni danas koriste način rada HDR kako bi postigli odgovarajući balans između prvog i drugog plana na fotografijama. Primjerice, ako je iza vas oštro svjetlo HDR će namjestiti dinamički raspon kako bi fotografija ispala što bolje. No, ta je značajka u pravilu rezervirana za stražnje kamere. Ako često fotkate selfije bit će vam važno da je prisutna i u prednjoj kameri. Stoga provjerite ima li ju i smartfon na kojeg ste bacili oko.

TEHNO SAVJETI

Kupujete rabljeni smartfon? Obratite pažnju na ove zamke

Pogledaj galeriju

Mikrofon s poništavanjem buke

Zašto trebate mikrofon s poništavanjem buke? Bit će koristan pri obavljanju telefonskih poziva u bučnijoj okolini te snimanju audio i video zapisa.

Podrška za brzo punjenje

Podrška za brzo punjenje danas je ugrađena u veliki broj modela pametnih telefona. Trebate pripaziti je li riječ o rašireno prihvaćenom standardu ili nečemu što proizvođač drži za sebe jer će o tome ovisiti hoćete li moći koristiti i punjače drugih proizvođača ili ne.

Huawei Honor 8X Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Podrška za dodatnu opremu

Osim pametnog telefona vjerojatno ćete biti zainteresirani i za kupovinu zaštitne maske ili futrole, punjača, slušalica i druge dodatne opreme. Prije kupnje provjerite što se sve nudi za model kojeg želite nabaviti te koliko se razlikuje od drugih sličnih modela.

  • +5
iPhone XR - Slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

LED lampica za obavijesti

Lako ju je previdjeti pri odabiru smartfona, no LED lampica može biti vrlo korisna jer će vam signalizirati kako ste dobili obavijest i kad vam je pametni telefon potpuno napunjen. Hrpa proizvođača počela ju je zamjenjivati stalno uključenim (Always-On) zaslonima, ali to ima svoju lošu stranu: dok su uključeni baterija se brže troši.

Žiroskop

Žiroskop je naročito važan ako želite koristiti aplikacije s proširenom stvarnosti jer ga smartfon koristi kako bi odredio na koju stranu je okrenut, piše Make Use Of.