POJAČANI PRITISAK

I SRCE pod visokim opterećenjem zbog povećanog broja prijava i napada DDOS

16.03.2020 u 14:21

Bionic
Reading

CARNet i Srce poduzimaju sve kako bi osigurali stabilan rad sustava. Srce poduzima i sve dodatne sekundarne mjere zaštite sustava

Nakon objave prijelaza na održavanje nastave online središnje komponente sustava AAI@EduHr od petka, 13. ožujka, su pod izuzetno visokim opterećenjem, priopćili su iz Sveučilišnog računskog centra u Zagrebu (SRCE).

Uz to predviđeno pojačano opterećenje, sustav AAI@EduHr je istovremeno izložen i ozbiljnim kibernetičkim napadima (DDoS), kakav je bio zabilježen i u ponedjeljak, 16. ožujka, ujutro, tvrde u toj instituciji.

U trenutku eskalacije tih napada usporava se rad sustava te on postaje nedostupan većini korisnika. Takvih eskalacija je bilo desetak samo u proteklih 48 sati.

  • +10
Koronavirus ispraznio ulice hrvatskih gradova Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Zaštita od vanjskih DDoS napada za sve servise Srca primarno je na razini CARNETove mreže. Srce nema posebne sustave adekvatnog kapaciteta isključivo za takvu namjenu.

Suradnja timova Srca i CARNeta je maksimalna. 'Zajedno poduzimamo sve kako bi osigurali stabilan rad sustava. Srce poduzima i sve dodatne sekundarne mjere zaštite sustava', poručili su iz te institucije.

U nedjelju je sustav obavio 697.908 autentikacija, od čega je 612.462 bilo uspješnih a ostale su bile neuspješne, poglavito zbog krivo upisanih oznaka ili lozinki. Godišnji dnevni prosjek autentikacija je cca 106.000 dnevno.

'Naglašavamo da relativno veliki broj neuspješnih autentikacija također utječe na dojam o kapacitetu sustava', navedeno je u priopćenju SRC-a.