u tijeku istraživanje

Sustav pod napadom hakera, otežana online nastava. MUP: Za napad na Carnet moguća je kazna zatvora

16.03.2020 u 10:26

Bionic
Reading

Napad uzrokuje poteškoće s pristupom, a o svemu se oglasila i policija

Nastava preko HRT-a 3 i SPTV-a izvodi se uspješno, no sustav AAI@EduHr trenutačno je pod kibernetičkim DDOS napadom koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom određenim uslugama, izvijestili su iz Carneta prvog dana izvođenja nastave online.

Napad je prijavljen nadležnom odjelu u Ministarstvu unutarnjih poslova te su im dostavljeni svi podaci kako bi se i oni aktivno uključili u istragu.

Podsjetimo, nastava u školama i na fakultetima ne odvija se iduća dva tjedna, a očekuje se pojačana opterećenost sustava za online pristup, zbog čega su se neki i zapitali:

Tijekom jutra oglasio se i MUP:

'Policija može potvrditi da je Carnet prijavio počinjenje kaznenog djela Teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka iz čl. 273. Kaznenog zakona, za koje je zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora. Počinitelji su izvršili tzv. DDoS kibernetički napad na središnji poslužitelj AAI@EduHr sustava koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom Carnetovim uslugama. U tijeku je kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja ovog kaznenog djela'

Sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske, Hrvatska radiotelevizija (HRT) u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH sudjeluje u provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu.

Djeca od prvog do četvrtog razreda nastavu će pratiti pomoću škole na Trećem programu HTV-a, a za ostale se priprema nastava putem interneta, podsjeća portal HRT-a.

  • +11
Dezinfekcija javnog prijevoza u Osijeku zbog epidemije koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL