NOVITETI

Huawei nam je pokazao P40 Pro+ i najavio kako uskoro u Hrvatsku stižu i njihovi laptopi

04.06.2020 u 17:14

Bionic
Reading

Huawei je predstavio niz novih uređaja koji bi se trebali tijekom nadolazećih tjedana i mjeseci pojaviti na hrvatskom tržištu. Najveće iznenađenje svakako je najava dolaska prijenosnih računala

Uz modele pametnih telefona Y5p i Y6p, o kojima smo već pisali, Huawei je tijekom predstavljanja u Zagrebu pokazao model pametnog telefona P40 Pro+, nove bežične slušalice i tablet računalo, a stigla je i najava kako bi se u Hrvatskoj u prodaji mogli naći laptopi ove tvrtke još tijekom jeseni ove godine.

Kako je rekao Norman Mueller, direktor marketinga i poslovnog razvoja te tvrtke za Hrvatsku i Sloveniju, vjerojatno će biti riječ o modelima sa zaslonima dijagonala 13, 14 i 15 inča, s cjenovnim rasponom između pet i 15 tisuća kuna.

Mueller je također ustvrdio kako nije došlo do pada prodaje pametnih telefona zbog toga što je Huaweijevim uređajima uskraćen pristup Googleovoj trgovini aplikacijama Play i drugim servisima.

Prema njegovim riječima prodaja smartfona je ostala otprilike na istoj razini kao i prije, dok je prodaja pametnih satova zabilježila veliki porast.

To je u skladu s nedavno objavljenim izvješćem analitičke tvrtke IDC Worldwide Quarterly Wearable Device Tracker, prema kojima je Huawei u prvom tromjesječju ove godine isporučio 62,2 posto više pametnih satova nego u isto vrijeme prošle godine.

Na globalnoj razini isporuke nosivih uređaja u tom su razdoblju rasle za 29,7 posto u odnosu na lani, na 72,6 milijuna primjeraka. Pametnih satova isporučeno je 16,9 milijuna (7,1 posto manje), ali je broj Huaweijevih isporuka rastao za 118,5 posto.

Dobar Huaweijev rezultat pripisuje se snažnoj internetskoj prisutnosti i bliskim vezama s maloprodajnom mrežom, kao i uspješnom nastupu na europskom i latinoameričkom tržištu.

Huawei P40 Pro+ nešto je teži od modela P40 Pro, od kojeg se razlikuje po količini memorije (dolazi u konfiguracijama od osam GB RAM-a / 256 GB memorije za pohranu i osam GB RAM-a / 512 GB), kao i stražnjem postavu kamera (50 MP širokokutna, osam MP periskop, osam MP telefoto, 40 MP ultraširokokutna i ToF 3D).

Tablet računalo MatePad T teži oko 310 grama i ima LCD zaslon dijagonale osam inča (20,3 centimetara), razlučivosti 1280 puta 800 piksela (gustoća 189 piksela po inču).

Pogone ga osmojezgreni procesor MTK MT87868 radnog takta do dva GHz i grafička kartica IMG GE8320. Ima dva gigabajta radne memorije te 16 ili 32 GB memorije za pohranu, što je moguće proširiti do 512 GB pomoću kartice microSD.

Straga je kamera s pet megapiksela, otvorom blende f/2.2 i autofokusom, sprijeda s dva MP i f/2.4. Operativni sustav je EMUI 10.01, temeljen na Androidu 10. Baterija je kapaciteta 5100 mAh.

Na hrvatsko će tržište stići modeli s podrškom za 4G/LTE i Wi-Fi, u paketu s digitalnom olovkom i tipkovnicom.

Bežične slušalice FreeBuds 3i opremljene su tehnologijama aktivnog poništavanja buke i poništavanja buke tijekom poziva. Svaka od njih teška je 5,5 grama. Pune se za sat do sat i pol.