ISPROBALI SMO

HTC Desire Eye - plastik fantastik sa srcem lava

28.05.2015 u 11:54

Bionic
Reading

Znate #onokad je vrhunski model neke serije pametnih telefona daleko preskup za vaš budžet, pa naletite na nešto srednje klase što može uskočiti kao zamjena, a jeftinije je? E, to je - ukratko rečeno - priča o ovom HTC-ovom smartfonu

Na prvu loptu Desire Eye nema što tražiti izvan kategorije srednje klase u koju objektivno pripada. Dvobojno plastično polikarbonatno kućište zaigranog dizajna ostavlja dojam uređaja za kojim će ponajprije posegnuti mlađi korisnici, kao i oni kojima ne smeta što im mobitel podsjeća na igračku (ili baš to žele).

Plastici unatoč, djeluje čvrsto, kompaktno i otporno. Tanak je, dobro leži u ruci (iako nije jednostavan za tipkanje jednom rukom), ugodan na dodir i tijekom duljeg držanja, sa završnom obradom koja pomaže smanjivanju klizanja na glatkim površinama. Ipak, ne ostavlja dojam premium uređaja poput metalnog One M8.

No dojam vara. Desire Eye nije mobitel koji se može u svemu mjeriti s perjanicama u sklopu matične tvrtke ili izvan nje, ali ima aduta koji ga mogu držati u utrci dulje nego što bi se to moglo očekivati.


Ono što ga svakako uvrštava nadomak eliti je Qualcommov procesor Snapdragon 801 na 2,3 GHz, podržan s dva GB of RAM-a, isti koji je ugrađen je u prestižniji (i skuplji) One M8. Teško da će se među svakodnevnim zadaćama naći nešto što neće obaviti s lakoćom, a nisam primijetio ni da se mučio sa savladavanjem zahtjevnijih. Niti kad bih, kako već običavam, ostavio hrpetinu otvorenih aplikacija i stranica Chromea koje nisu bile dovoljno važne da ih pogledam odmah, ali ni dovoljno nevažne da ne pogledam uopće.

S FHD zaslonom dijagonale 5,2 inča (13,2 centimetara), rezolucije 1.920 puta 1.080 piksela, bio sam uglavnom zadovoljan. Nudi nešto manju gustoću piksela po inču nego M8, no razlika je dovoljno mala da se ne primijeti osim ako se baš ne zagledate. Desire Eye daje lijep prikaz boja i dobru vidljivost iz raznih kutova. Iznimka je izravno sunčevo svjetlo pod kojim je refleksija jaka pa ga ne bih preporučio kao idealnog za plažu.

Što je šteta jer je riječ o prvom HTC-ovom mobitelu ove klase koji je otporan na vodu i koji, zahvaljujući zasebnom dugmetu za fotografiranje, možete koristiti i pod vodom. Nisam isprobao, ali specifikacije i standardi kažu kako bi trebao izdržati uranjanje do metra dubine na maksimalno 30 minuta. Trebalo bi biti više nego dovoljno da izdrži slučajna zalijevanja u kafićima, pa i pad u WC školjku.

Desire Eye specifičan je po tome što sprijeda i straga ima gotovo podjednako opremljene kamere - svaka nudi po 13 megapiksela, s dvostrukom LED bljeskalicom. Prednja ne samo što također ima bljeskalicu, već je - s f/2.2 i žarišnom duljinom 22 milimetra - hvata širi kut od stražnje (koja nudi f/2.0 i 28 mm). Jačanje prednje kamere puca na privlačenje primarno sebeslikoljubaca.

Fotografije su bile dobre, ne i odlične. Prednja kamera se, blicu usprkos, mučila s uvjetima slabijeg osvjetljenja i mutnim fokusom. Stražnja se pokazala boljom, i pod dovoljno svjetla i bez njega. HDR bi ponešto popravio stvar, ali ne puno. Obje snimaju video FHD kvalitete.

Uz standardne, HTC je dodao nekoliko zgodnih značajki - recimo, možete podijeliti zaslon tako da snimate s obje kamere istovremeno i vidjeti rezultate. Moguće je i naložiti mobitelu da vas izreže s fotografije snimljene prednjom i stavi na fotografiju snimljenu stražnjom kameru.

Bilo bi šteta tako ojačanu prednju kameru iskoristiti samo za selfije pa su u HTC-u ubacili i dodatni softver za videopozive koji se povezuje s aplikacijama poput Hangoutsa i Skypea i ima digitalnu stabilizaciju.


Na raspolaganju vam je nešto više od 10 GB memorije (od ukupno 16 GB), proširivo karticom SD na još 128 GB. Omanji dvostruki zvučnici BoomSound nisu naročito glasni, ali su zato usmjereni ravno prema uhu i smješteni na dobroj poziciji. Nezamjenjiva litij-polimerska baterija kapaciteta 2.410 mAh pokazala se prosječno izdržljivom. Može izgurati čitav dan ako je baš ne nagazite do daske i smanjite svjetlinu zaslona.

U vrijeme testiranja uređaj je na sebi imao Android 4.4 KitKat s HTC-ovim sučeljem Sense 6. Sad bi već trebala biti moguća nadogradnja na Lollipop. Izgledom i funkcionalnostima djeluje kao standardni Android, uredno posložen, lak za usvajanje i snalaženje. HTC nije previše gnjavio sa svojim softverom, iako se Blinkfeeda - koliko god taj alat za preuzimanje i pregled vijesti bio koristan - još uvijek nije lako i jednostavno riješiti ako to poželite.

Sve u svemu, Desire Eye je mobitel srednje klase koji je po performansama i mogućnostima nadilazi. Nije tako dobar kao što je One M8, ali je svakako među najboljima koje možete naći u toj kategoriji.


HTC Desire Eye - specifikacije

Dimenzije: 151,7 puta 73,8 puta 8,5 mm
Masa: 154 g
Zaslon: 5,2 inča (13,2 cm) IPS LCD 1.920 puta 1.080 piksela, 424 ppi
Procesor: Snapdragon 801, četverojezgreni Krait 400 na taktu 2,3 GHz
GPU: Adreno 330
RAM: 2 GB
Memorija: 16 GB (dostupno oko 10 GB)
Mikro SD: do 128 GB
SIM: nano
Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, A-GPS/GLONASS, Bluetooth 4.0, NFC, MHL, 4G LTE
Operativni sustav: Android 4.4 KitKat, Sense 6.0
Stražnja kamera: 13 MP, 1.080p, f/2.0, dvostruka LED bljeskalica
Prednja kamera: 13 MP, 1.080p, f/2.2, dvostruka LED bljeskalica
Zvučnici: Boom Sound stereo
Ostalo: vodootporan IPx7

Baterija: 2.400 mAh, nezamjenjiva, do 20 sati razgovora (3G)
Cijena:
4.000 kn
Ustupio: HTC