KOCKICA U SVEMIRU

Hrvatska leti u svemir: Predstavljen prvi hrvatski satelit CroCube

10.11.2023 u 13:28

Bionic
Reading

U veljači sljedeće godine Hrvatska će u svemir lansirati svoj prvi satelit - riječ je o nanosatelitu CroCube, prvom sastavljenom i registriranom u Hrvatskoj, kockici simboličnih crveno-bijelih boja. Svečano je predstavljen u Zagrebačkom inovacijskom centru, ZICER-u, gdje su kapetanica misije Daniela Jović i ostali članovi tima predstavili hvalevrijedan projekt prije no što nastavi svoj put prema lansirnoj rampi SpaceX-a te zasluženom mjestu u orbiti. 'Lansiranje je tek početak misije', poručila je Jović

CroCube je nanosatelit klase 1U CubeSat, veličine 10x10x10 centimetara i težine 1,1 kilogram. Nosi kameru UCAM III, radio primopredajnike s digitalnim repeaterom, tehnološki eksperiment AstroTron 1000, microSD memorijsku karticu s imenima donatora, komad Hrašćinskog meteorita te svu elektroniku neophodnu za rad - antene, računala, baterije, solarne panele, sustav za napajanje te GPS navigacijski modul.

Lansiranje je ugovoreno sa SpaceX-om u sklopu misije Transporter-10, zakazane 'najranije u veljači 2024. godine'. CroCube će biti lansiran raketom Falcon 9 iz Kalifornije u SAD-u. Dizajniran je tako da u orbiti bude funkcionalan oko godinu ili dvije, što ovisi o uvjetima u svemiru.

Tijekom tog će razdoblja CroCube na Zemlju slati fotografije i telemetriju te podatke iz eksperimenta AstroTron 1000. Kružit će u orbiti na visini od 510 kilometara, a očekuje se da će iznad Hrvatske prelijetati šest puta dnevno. Iza CroCubea neće ostati svemirski otpad jer će naposljetku ući u atmosferu i izgorjeti.

Misija CroCube je volonterska inicijativa koju je u svibnju 2022. godine pokrenuo peteročlani tim predvođen Slovakinjom koja u Hrvatskoj živi već 13 godina, Danielom Jović, operativnom direktoricom tvrtke Spacemanic, koja je tportalu još u lipnju predstavila projekt lansiranja prvog hrvatskog satelita u svemir.

Ukupna vrijednost misije iznosi 130.000 eura.

'Ova kockica je povijesni trenutak za Hrvatsku i njezinu budućnost u svemiru, svemirskim tehnologijama, za hrvatsko gospodarstvo i identitet hrvatskog naroda - dakle više je od samog satelita. Osjećamo ponos i uzbuđenje i zahvalni smo svim stručnjacima i partnerima iz Hrvatske i svijeta s kojima smo surađivali na ovom projektu.

To je korak naprijed za Hrvatsku u području svemirske tehnologije. Registracija i pripreme pokazuju da imamo tehničku spremnost za sudjelovanje u takvim projektima. Prva hrvatska kockica u svemiru spaja nas s međunarodnim partnerima i to je novi poticaj daljnjim koracima prema članstvu Hrvatske u Europskoj svemirskoj agenciji.

Naš tim od 30-ak članova pronašao je šest lokalnih tvrtki koje su prepoznale izazove svemirske industrije. Vjerujemo da će naše lansiranje potaknuti i druge tvrtke da se usude sanjati. Prva kockica je dokaz da je moguće dohvatiti svemir i iz Hrvatske', poručila je Jović.

Pojasnila je i što još slijedi prije lansiranja u veljači sljedeće godine.

'U Češkoj će satelit biti podvrgnut vibracijskim testovima da simuliramo njegovo putovanje na raketi, osluškivat ćemo je li se nešto odlijepilo ili odšarafilo, a želimo čuti tišinu, jer onda znamo da je spreman za montiranje na raketu. Birali smo raketu Falcon-9 SpaceX-a - prvi razlog je komercijalni jer je to prihvatljiva opcija za sam satelit, a drugi aspekt je ekološki s obzirom na to da se dijelovi rakete recikliraju.

Što će satelit raditi u svemiru? S gornje strane viri kamera koja će slikati Hrvatsku iz svemira. Nadamo se uhvatiti dobre fotke. Bit će i moguće pristupati podacima putem mobilne aplikacije', pojasnila je Jović te zahvalila svim članovima tima - inženjerima, programerima, kreativcima, pravnicima te hrvatskim tvrtkama koje su pomogle u pripremi misije.

Tijekom misije će se na službenoj internetskoj stranici moći pratiti stanje i kretanje satelita.

  • +10
Daniela Jović, CroCube Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

Potporu su izrazili pročelnik za informacijski sustav i tehničke poslove Grada Zagreba Dražen Lučanin te Hrvoje Meštrić u ime Ministarstva znanosti. Meštrić je rekao da su potpisali sporazum o suradnji između Hrvatske i Europske svemirske agencije, u čemu sudjeluju s 10 milijuna eura. 'Hrvatska i Ministarstvo znanosti podržavaju projekt CroCubea i želimo se više okrenuti svemiru i svemirskim tehnologijama', poručio je, među ostalim.

Ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta rekao je da je ovo povijesni trenutak za Hrvatsku te važan tehnološki iskorak 'koji otvara novo poglavlje za istraživanja i inovacije u drugim područjima'.

'Ovo je ponos Hrvatske. I HAKOM ima skroman doprinos u projektu – da bi satelit ostvario misiju, mora komunicirati sa Zemljom i za to treba radiofrekvencijski spektar. Omogućili smo te frekvencije i odradili svu administraciju 'na Zemlji'. Bila je to ugodna suradnja regulatora i institucija s privatnim sektorom.

Prvi put smo radili proceduru koje druge zemlje imaju uhodanu, i to je bilo vrijedno iskustvo za nas. Spremni smo pomoći svima drugima koji će možda ići u svemir jer sad znamo kako to raditi. A Danieli zahvaljujem na tome što Hrvatska postaje dio svemirske zajednice', poručio je Gosta.

Hrvatska leti u svemir Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Hrvatska tvrtka Pulsar Labs izradila je prvi hrvatski CubeSat modul AstroTron 1000, sastavni dio satelita. Direktor tvrtke Ante Medić rekao je da su zadnja dva tjedna provodili završnu izradu, lemljenje i sastavljanje ploča.

'Jedva čekamo dan kad će satelit biti u orbiti. Naš eksperiment AstroTron namijenjen je testiranju izdržljivosti komercijalne elektronike i mikrokontrolera u teškim radnim uvjetima u svemiru i pri visokoj radijaciji, pri čemu sustav ima ugrađene redundancije te može samostalno validirati podatke sa senzora, čak i ako jedno od tri mikroračunala bude oštećeno radijacijom u niskoj Zemljinoj orbiti', pojasnio je Medić.

Dodao je da je industrija satelita vrijedna preko milijardu dolara.

'Pulsar je počeo 2017. u ZICER-u, bili su među prvim stanarima. Startup smo osnovali prijatelji i ja, a danas imamo više od 10 ljudi i vlastite urede. No ZICER nam je bio prvi dom - pomogli su nam kad smo bili najranjiviji, stoga potičem sve da ako imaju dobre ideje, neka se prijave na ZICER-ov Startup Factory. Da nije bilo ZICER-a, bilo bi nam puno teže', rekao je Medić. Dodao je i da danas rade hardver za mnoge tvrtke, pomažu startupima u probijanju na tržište i investiraju u njih. 'Vraćamo zajednici ono što je ona nama dala na početku', istaknuo je Medić.

Smatra da je lansiranje CroCubea velika prilika za malu zemlju poput Hrvatske da se, među ostalim, preokrene trend odlaska. 'Tu nam može pomoći svemirska industrija jer stvara dodanu vrijednost. Htio bih sve pozvati da podrže tu industriju jer će ona biti dominantna za 50 godina. Tu leži prilika i za Hrvatsku, koja može proizvoditi kritičnu opremu za svemir i ključne komponente', ustvrdio je Medić.

Hrvatski astronom Ante Radonić rekao je da će ova vijest još više odjeknuti kad satelit pošalje prve signale iz svemira. Nada se da će ovaj pothvat dodatno zainteresirati mlade za svemirske tehnologije te potaknuti ljubav i interes za znanost.

'Svemirska istraživanja pobuđuju interes kod mladih, posebno onih koji rano zavole STEM. Svemir može potaknuti najbolje kod mladih, a Hrvatskoj treba više toga, kao i više profesora znanosti, kvalitetnih inženjera i stručnjaka koji će raditi na visokokvalitetnim projektima.

Svaki euro koji uložimo u tehnologiju se višestruko vraća. Lani je kompletna svjetska svemirska ekonomija vrijedila preko 500 milijardi dolara. Svemirska tehnologija potiče razvoj kompletne tehnologije u bilo kojoj zemlji i važno je da budemo što bliži tome', ustvrdio je hrvatski astronom.