DIGITALNE IGRAČKE

Hoverboard: O čemu se radi, koliko košta i trebate li ga uopće kupovati?

01.09.2019 u 12:02

Bionic
Reading

Vizija budućnosti, zabavna igračka ili razlog zbog kojeg ćete uskoro posjetiti traumatološki odjel lokalne bolnice? Hoverboardovi su trenutno hit među mlađima, a mi smo tu da otkrijemo koliko su zapravo korisni

Ako ste roditelj maloljetnog djeteta, postoji izvjesna šansa da ste barem jednom čuli o hitu kojeg totalno koriste svi drugi klinci u susjedstvu. Izgleda kao spljošteni pješčani sat, ima dva kotača i čini se prilično nesigurnim. Hoverboard je na scenu stupio 2015. kada su ga reklamirali brojni internauti, zvijezde i mediji. U međuvremenu je bio zabranjen na nekim mjestima, popularnost mu je donekle pala, no i dalje je hit među klincima.

Tim rečeno, razmišljate li o kupnji? U ovom ćemo vodiču otkriti koliko otprilike košta prosječni hoverboard, na što trebate obratiti pažnju kada ga kupujete i konačno - koliko je on zapravo praktičan i vrijedan vašeg vremena.

Što je to hoverboard

Službeno ime ove spravice je 'samobalansirajući skuter'. Ako se nagnete prema naprijed, žiroskop u hoverboardu će zaključiti da želite ići brže te će ubrzati kretanje. Sustav nije kompliciran, premda za savladavanje treba malo više vremena nego kod nekih drugih alternativnih prijevoznih sredstava poput rola ili skateboarda.

Koliko košta?

Hoverboardovi su relativno skupi za nešto što se može definirati kao visokotehnološka igračka. S obzirom da neispravni hoverboard može uzrokovati ozljedu ili materijalnu štetu zbog neispravne baterije ili motora, pretpostavljamo da je najbolje ne kupovati modele koje na AliExpressu možete kupiti za 20 dolara. Prosječna cijena hoverboarda je, tim rečeno, od 500 do 4000 kuna, zavisno o modelu.

Kako se zaštititi od padova?

MakeUseOf predlaže da vožnju ne započinjete bez zaštitne opreme poput kacige, rukavica te zaštite za laktove i koljena. Ako ste super konzervativni i volite malo adrenalina u životu, svu navedenu opremu možete reducirati na zaštitu za dlanove, s obzirom da ćete preko 50 posto slučajva kada padate sa hoverboarda instiktivno gurnuti ruke prema naprijed kako biste se dočekali na tlo. Pomoću njih ćete, konkretno, reducirati šansu ozljeda zglobova i dlana.

Nadalje, nikad ne držite hoverboard za kotače ili osovinu - primite ga za nepomične dijelove, čak i kada se ne kreće.

Konačno, vozite se isključivo ravnom površinom koja ima dovoljno mjesta za manevriranje. Rupa ili izbočina na pločniku može uzrokovati pad, dok zabijanje u namještaj u maloj sobi podiže rizik zapaljenja. Također vodite računa da neki gradovi zabranjuju korištenje hoverboardova na javnim površinama.

LENOVO I HUAWEI

Tražite laptop? Bacite oko na ove nove modele

Pogledaj galeriju

Za koga je hoverboard?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od osobe do osobe, no ako gledamo uputstva većine hoverboardova, vidjet ćemo da su oni napravljeni za osobe od 20 do 130 kilograma (zavisno o modelu, naravno). Vaša težina će tako utjecati i na doseg hoverboarda koji u prosjeku može voziti oko 11 kilometara prije nego što ćete ga morati spojiti na punjač.

Treba li vam hoverboard?

Ako ste obožavatelj 'Povratka u budućnost 2' ili ako vas klinac već par mjeseci maltretira da mu ga kupite, nabavite ga - samo pazite na uputstva i vozite ga iznimno oprezno. Ako ste o hoverboardu razmišljali kao metodi prijevoza, njegov domet bi vam mogao predstavljati problem, što znači da biste ga u načelu trebali zaobići.