TEHNO PREGLED

Neke značajke čekaju se godinama: Evo što se sve priča o novom softveru za iPhone

14.03.2020 u 19:02

Bionic
Reading

Sudi li se po onome što se već sad nagađa o njemu, iduće izdanje operativnog sustava iOS bit će značajna nadogradnja u odnosu na prethodnika

Apple obično ne objavljuje nove veće softverske nadogradnje za pametni telefon iPhone prije lipnja, da bi ih potom predstavio u rujnu. Ali, niz glasina koje su se pojavile u zadnje vrijeme mogle bi naznačiti što sve pripremaju u divu iz Cupertina.

Iduće izdanje Appleovog operativnog sustava za mobilne uređaja vjerojatno će se zvati iOS 14. Sudi li se po onome što se već sad priča o njemu, bit će to značajna nadogradnja u odnosu na prethodnika. No, mogli bi vidjeti i nekoliko novih hardverskih proizvoda, poput primjerice nasljednika modela iPhone SE.

  • +5
Raspakirali smo Apple iPhone 11 Pro Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Evo pregleda glasina o tome što bi nam mogao donijeti iOS 14.

Nova aplikacija za fitness

U Appleu navodno pripremaju novu aplikaciju za fitness koja bi mogla funkcionirati na iPhoneu, Apple Watchu i Apple TV-u te ponuditi vođene vježbe koje ćete gledati na iPhoneu i Apple TV-u pa ih obaviti dok vas kroz njih vodi i prati Appleov pametni sat. Aplikacija nazvana Fit ili Fitness mogla bi biti besplatna.

Novi raspored početnog zaslona za iPhone

Izgled početnog zaslona Appleovog pametnog telefona mijenjao se tijekom godina, ali ne i opći raspored ključnih elemenata. To bi se moglo promijeniti s iOS-om 14. Moguće je kako ćemo, između ostalog, moći izlistati aplikacije u formatu popisa i filtrirati ih po određenim mjerilima (recimo, imaju li neodgovorenih obavijesti i jesmo li ih koristili nedavno).

Nove značajke za iMessage

Navodno su u pripreme nove značajke za iMessage, među kojima su mogućnost povrata već poslanih poruka, prikaz kad netko tipka u grupnom razgovoru i označavanje sugovornika.

Pretvaranje rukom pisanog teksta u otipkani

Priča se o novoj značajki za digitalnu olovku Apple Pencil, koja bi omogućila prijenos upisa u bilo koje tekstualno polje u tipkani format. Trebala bi funkcionirati u više aplikacija kao što su Mail, Messages i Notes, kao i biti kompatibilna sa softverom vanjskih dobavljača.

Nova aplikacija proširene stvarnosti za kupovinu

Čini se kako je u pripremi aplikacija proširene stvarnosti koja bi nam trebala pomoći da doznamo više o proizvodima koje želimo kupiti tako što ćemo okrenuti iPhone prema njima, slično kao Google Lens i Samsungov Bixby Vision. Testiranja su navodno već počela u američkom lancu kafića Starbucks.

TEHNO PREGLED

Koji ste imali? Pogledajte neke od najistaknutijih smartfona ovog desetljeća

Pogledaj galeriju

Pozadinske slike koje nisu Appleove

Izdanje iOS 14 moglo bi omogućiti pristup pozadinskim slikama (wallpaper) koje nisu nastale u Appleu izravno u izborniku s postavkama iPhonea.

Više značajki za bolju pristupačnost

Jedna od tih značajki mogla bi, primjerice, osobama slabijeg sluha omogućiti korištenje iPhonea za prepoznavanje važnih zvukova (požarnog alarma, kućnih zvona, djece koja plaču i tome slično) koje inače ne bi čuli. Smartfon bi ih na njih upozorio vibracijom.

Također, moguće je kako će iPhoneova kamera moći prepoznavati pokrete ruke, a slušalice bi trebale dobiti povećane mogućnosti namještanja za osobe slabijeg sluha.

Nove značajke za pametni dom

Među novitetima su i poboljšanja postojećih opcija za upravljanje pametnim svjetlima putem platforme HomeKit. Bit će moguće automatski promijeniti temperaturu njihove boje kako bi se bolje uskladile s prirodnim svjetlom koje pristiže izvana tijekom dana, dok bi kamere koje podržavaju HomeKit trebale dobiti podršku za prepoznavanje ljudi.

Podrška za računalnog miša

S iOS-om 14 bi napokon mogla stići i podrška za korištenje računalnog miša, što će posebno razveseliti vlasnike iPada.

Poboljšana stabilnost i manje bugova

U Appleu navodno mijenjaju način testiranja i razvoja novog softvera kako bi bio stabilniji i pouzdaniji. Uz to, aplikacije vanjskih dobavljača kao što su Google Map ili Chrome možda će biti moguće namjestiti kao početne postavke na iPhoneu.