DIGITALNA ZABAVA

Pretvorite spavaću sobu u zoološki vrt uz Googleovu pretragu u proširenoj stvarnosti

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 07.04.2020 12:02
  • Objavljeno 07.04.2020 u 12:02
I saw a tiger, and the tiger saw man...

I saw a tiger, and the tiger saw man...

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

U doba samoizolacije i globalne pandemije, svaki eskapizam s divljim zvijerima je dobrodošao - pogotovo nakon konzumacije hit-serije Tiger King

Google je na prošlogodišnjoj konferenciji I/O 2019 najavio hrpu značajki koje će raditi u proširenoj stvarnosti - uključujući filtre za prijevod u Google Lensima. Jedna od zabavnijih funkcija je mogućnost projekcije 3D životinja i da - funkcija je jednako zabavna koliko i zvuči.

Proširena stvarnost u Google pretrazi dio je Googleovog uvjerenja da je 'nešto najlaške vizualizirati kada to vidite pred sobom - stvaranjem 3D objekata koji korisniku daju osjećaj 'veličine i detalja''.

Primjera radi, jedno je pročitati da veliki bijeli morski pas može narasti do 5.5 metara a drugo je vidjeti ga pred vama dok pliva u zraku. Pristup trodimenzionalnim zvijerima moguć je u rubrici za pretragu, odnosno u panelu s osnovnim informacijama o životinji. Stranica nas, konkretno, pita želimo li 'upoznati tigra u pravoj veličini'.

Samo sučelje radi slično kao Google Lens - prvo vidite logotip Googlea na samom vrhu ekrana, kao i opis onoga što ćete upravo vidjeti. Životinje koje vidite imaju i specijalne zvučne efekte, s time da je 3D-modele moguće povećati ili smanjiti. Ako vam smetaju komande, samo pritisnite bilo gdje na ekranu kako biste ih sakrili.

Proširena stvarnost dolazi u igru kada pritisnete tipku 'View in your space'. Nakon što slijedite upute i pretrazi omogućite da snimi prostor u kojeg će smjestiti životinju, ona će biti tamo. Trenutno dostupne životinje uključuju lavove, tigrove, medvjede, alpske koze, europske ježeve, kraljevske pingvine i mnoge druge. Sve životinje je moguće gledati putem Chromea i Google aplikacije. Ako imate iPhone, opcija će biti dostupna i u Safariju, uz uvjet da imate instaliran operativni iOS 11, iOS 12 ili iOS 13.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!