ANALIZA

Google za preko dvije milijarde dolara preuzima Fitbit, što bi to konkretno moglo donijeti?

04.11.2019 u 12:02

Bionic
Reading

Tješnje povezivanje može biti korisno za obje tvrtke, ali pitanje je hoće li zakonodavci i regulatori blagonaklono gledati na daljnje Googleovo okrupnjavanje

Kako piše Business Insider, Google će preuzeti Fitbit, proizvođača pametne opreme za fitnes, za što će platiti približno 2,1 milijardu američkih dolara u gotovini.

Div iz Mountain Viewa time će praktično preko noći postati značajnim igračem na tržištu nosivog računalstva, segmentu koji je Appleu uvelike pomogao u nadoknađivanju gubitka prihoda zbog pada prodaje iPhonea.

Fitbit je, naime, uz Apple jedan od najznačajnijih proizvođača uređaja te vrste i drži poveći tržišni udio. Google ima softversku platformu za pametne satove Wear OS, koju koriste tvrtke kao što su Fossil, Kate Spade i Misfit, ali dosad nije uspio ponuditi uspješan proizvod poput serije smartfona Pixel. Preuzimanjem Fitbita dovest će pod svoje okrilje jedan od najpopularnijih brendova nosivog računalstva na svijetu.

kad krene po zlu...

Varanje na testovima, trgovanje podacima... Ovo su najveći tehnološki skandali desetljeća

Pogledaj galeriju

Zasad nije poznato hoće li Fitbit nastaviti poslovati samostalno ili će biti uklopljen u Google. Apple, Amazon, Facebook, Google i druge velike tehnološke tvrtke pod sve većim su pritiskom zbog svoje veličine i utjecaja.

Google već upravlja najraširenijom softverskom platformom za mobitele na svijetu - prema podacima analitičke tvrtke IDC, operativni sustav Android prisutan je na 87 posto svih pametnih telefona. Također, drži i 58,7 posto tržišta web preglednika s Chromeom, prema podacima web odredišta W3Counter.

Fitbit pod pritiskom Kineza

Fitbit je trenutno drugi najpopularniji proizvođač pametnih satova u Sjedinjenim Državama, gdje je u drugom ovogodišnjem tromjesječju držao. gotovo četvrtinu tržišta, prema podacima tvrtke Canalys. Na globalnoj razini popeo se na treću poziciju, odmah iza Applea i Samsunga, s nešto manje od deset posto tržišnog udjela, prema podacima tvrtke Strategy Analytics.

No, treba imati na umu i kako je cijena Fitbitove dionice pala je za 80 posto od 2015. godine, kad je ova tvrtka uvrštena na tržište kapitala. Ta je tvrtka pod sve većim pritiskom konkurencije, naročito kineskih tvrtki poput Xiaomija i Huaweija čiji su uređaji često znatno jeftiniji.

Također, njihov odjel za pametne satove i dalje posluje s gubitkom, a ne čini se izglednim kako će u dogledno vrijeme biti sposobni uhvatiti se ozbiljnije u koštac s Appleom, koji nudi bolju integraciju i naprednije značajke. Tješnje povezivanje s Googleom moglo bi barem djelomično smanjiti taj jaz.

DIGITALNO DOPISIVANJE

Jeste li znali za ove superkorisne trikove za WhatsApp?

Pogledaj galeriju

Obilje zanimljivih podataka

Uz to, Googleu nije zanimljiv samo Fitbitov tržišni udio. Korisnici Fitbita također generiraju (i to čine već godinama) ogromne količine raznoraznih podataka, u rasponu od prehrane i zdravlja do datuma rođenja i adresa e-pošte.

U Googleu tvrde kako te podatke neće koristiti za ciljano oglašavanje te kako će korisnicima Fitbita ponuditi mogućnost pregleda, prebacivanja i brisanja njihovih podataka. Hoće li to biti dovoljno za američke i druge zakonodavce i regulatore diljem svijeta, ostaje za vidjeti.

U SAD-u raste pritisak na tehnološke tvrtke zbog toga što imaju sve više moći u rukama, sve su manje otvorene javnosti i sve neprijateljskije nastrojene prema poduzetništvu i inovacijama koje bi mogle ugroziti njihov dominantni položaj.

Američko Ministarstvo pravosuđa u srpnju je najavilo istragu kako bi utvrdilo da li vodeće platforme online nastoje ugušiti konkurenciju. Nisu naveli tko će točno biti predmetom istrage, ali su naznačili kako je riječ o tvrtkama vezanim uz pretraživanje weba, društvenim mrežama i trgovcima, što daje naslutiti kako će fokus biti na Amazonu, Googleu, Facebooku i sličnima.

U ožujku ove godine senatorica iz redova američke Demokratske stranke Elizabeth Warren također je predložila plan prema kojem bi pojedina spajanja i preuzimanja bila poništena. Primjerice, tako bi Instagram i WhatsApp bili izdvojeni iz Facebooka.

Mark Zuckerberg je na tu i slične inicijative odgovorio javnim približavanjem desnom dijelu američkog političkog spektra.