ZALET ZA NOVU DEKADU

Što bi nam sve moglo stići iz Applea u idućih deset godina? Pogledajte!

24.11.2019 u 07:59

Bionic
Reading

Nakon što su s iPhoneom praktično stvorili posve novo tržište, u Appleu pripremaju niz projekata za idućih deset godina. Od pametnih automobila do novih usluga, pogledajte što se kuha u Cupertinu

Donosimo pregled proizvoda i usluga na koje u Appleu računaju kako bi nastavili uspješno poslovati i u idućem desetljeću.

Zamjena za iPhone: pametne naočale

Za kojih deset godina iPhone kakvog danas poznajemo može više neće biti prisutan. Što će ga zamijeniti? Pametne naočale, čini se.

O ovome se zasad tek nagađa jer iz Applea dosad nije stigla nikakva službena najava. Ali, navodno se na pametnim naočalama već neko vrijeme radi punom parom, a dva su rana modela, priča se, prošlog mjeseca predstavljena zaposlenicima tijekom tajnog sastanka u Appleovu sjedištu.

JEDNOSTAVNO IH OBOŽAVA

Oprah odabrala i omiljene gadgete: Ovo je njen popis

Pogledaj galeriju

Prvi model mogao bi biti dostupan već 2022. godine, njegov nasljednik godinu nakon toga. Prvijenac bi mogao biti nalik Oculusovoj konzoli za virtualnu stvarnost, sa zaslonom visoke razlučivosti, kamerama smještenim na vanjskoj strani i mogućnošću mapiranja okoline.

Drugi uređaj bi mogao biti sličniji sunčanim naočalama, s debljim okvirom u kojem bi bili baterija i procesori. Te bi naočale bile namijenjene svakodnevnom korištenju.

Niz usluga, moguće i u paketima

Nakon servisa Apple Music iApple News Plus stigli su Apple Arcade i Apple TV Plus. Apple se zadnjih godina prometnuo u velikog igrača na tržištu usluga s pretplatama, kojim su dosad dominirali Netflix, Spotify i slične tvrtke.

Idući korak moglo bi biti stvaranje paketa koji bi objedinio servise Music, TV Plus i News Plus, što bi se na tržištu moglo pojaviti već tijekom iduće godine.

Pametni autonomni automobili

Projekt Titan, posvećen razvoju autonomnih vozila u Appleu, aktivan je već pet godina i zapošljava na tisuće djelatnika. Dosad nije službeno predstavljen, ali iz Cupertina je početkom ove godine stigla potvrda kako se na takvom projektu doista radi. Moguće je kako neće biti riječ o vozilu već nizu zasebnih autonomnih sustava, s većim fokusom na softver nego hardver.

Najbrži iPhone dosad

Iako već planiraju budućnost bez njega, u Appleu će nastaviti proizvoditi pametne telefone iPhone još neko vrijeme. Tijekom iduće godine možemo očekivati nove modele, među kojima će bar jedan imati podršku za mreže 5G.

Apple će u tome kaskati za konkurencijom, koja je već izbacila više takvih modela, čekajući da te mreže postanu u dovoljnoj mjeri zastupljene i dostupne. Uz to, možemo očekivati bolje kamere i novo izdanje Touch ID-ja ispod staklenog zaslona, piše Business Insider.