SLABO ISPLATIVO

Hoće li Apple u 2023. odustati od jeftinijeg iPhonea?

22.12.2022 u 15:37

Bionic
Reading

Postoje naznake kako bi Apple mogao odgoditi ili u potpunosti otkazati masovnu proizvodnju jeftinijeg izdanja svog pametnog telefona

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci imali smo prilike čuti više glasina o novoj generaciji Appleovog pametnog telefona iPhone SE. Ali, čini se kako do toga neće doći uskoro.

Analitičar Ming-Chi Kuo ustvrdio je na Twitteru kako u Appleu razmišljaju o odgodi, pa čak i o otkazivanju masovne proizvodnje tog jeftinijeg izdanja smartfona do 2024. godine.

Na to bi se mogli odlučiti zbog pada potražnje za jeftinijim modelima iPhonea, kao što su aktualna treća generacija iPhonea SE, iPhone 13 mini i iPhone 14 Plus.

Već se neko vrijeme jabučari muče s prodajom tih uređaja jer nisu podjednako privlačni kao konkurentski mobiteli istog cjenovnog ranga. Tijekom ove godine najviše se tražilo iPhone 14 Pro, usprkos problemima s opskrbom koje je imala cijela linija Pro.

No, to nije jedini razlog mogućeg otkazivanja ili odgode novog izdanja modela iPhone SE. Kuo je naveo kako će prijelaz na dizajn sa zaslonom preko cijele prednje strane uređaja značajno podići troškove proizvodnje.

  • +4
iPhone SE (2022) slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Trenutno je iPhone SE temeljen na dizajnu iPhonea 8, što znači kako ima LCD zaslon dijagonale 4,7 inča (11,8 centimetara), s tipkom Home i tehnologijom Touch ID.

Usporedbe radi, iPhone SE 3 u SAD-u košta 429 američkih dolara, dok iPhone 12 - najjeftiniji model s punim zaslonom sprijeda - košta 599 USD.

U kolovozu ove godine je youtuber Jon Prosser prognozirao kako će novi iPhone SE izgledati kao iPhone XR, s LCD Retina zaslonom dijagonale 6,1 inč (15,4 cm).

Nakon toga je analitičar Ross Young objavio kako Apple još nije odlučio o veličini i tehnologiji zaslona za iPhone SE 4, što također upućuje na zaključak kako taj uređaj neće biti spreman za 2023.

Treba također imati na umu kako nas u idućoj godini čeka moguća globalna recesija, piše 9 to 5 Mac.