NIZ PREDNOSTI

Helikopteri će uskoro dominirati iz zraka - zahvaljujući laserskom naoružanju

27.06.2017 u 14:38

Bionic
Reading

Proizvođač naprednog laserskog naoružanja Raytheon objavio je kako su uspješno testirali ciljanje i pogodak u metu visokoenergetskim laserskim sustavom smještenim na helikopter Apache AH-64. U Pentagonu vjeruju kako ovakvo naoružanje donosi niz prednosti u odnosu na klasične projektile

S uspješnim testom, riječ je o prvom slučaju potpuno integriranog HE (High Energy) laserskog sustava na helikopteru koji je pogodio metu. Zahvaljujući činjenici da helikopteri pružaju niz prednosti u taktičkim napadima, u Raytheonu navode kako je s pokusom dokazana i izvedivost laserskog napada. 

Sustav kojim se služio helikopter je uspješno pratio i usmjerio laserski snop na metu udaljenu 1,4 kilometra, a Raytheon smatra kako će podaci prikupljeni testom omogućiti oblikovanje budućih sustava naoružanja. 

First-ever helicopter-based firing of High Energy Laser Autor: Raytheon

U Pentagonu navode kako napadi ovakvim naoružanjem pružaju niz taktičkih prednosti u odnosu na klasične projektile. Laseri su tihi i nevidljivi golim okom te ih neprijateljske snage ne mogu uočiti dovoljno brzo. K tome laseri idu u praktički savršeno ravnoj liniji te su idealni za korištenje na helikopterima koji sa sigurne udaljenosti mogu gađati mete. 

Pritom su i prilagodljiviji od municije. Laserski snop može se dodatno usmjeravati i fokusirati na različite objekte, a moguća je čak i prilagodba da tek onesposobe vojnike na terenu. 

Neki od rijetkih nedostataka u primjeni lasera su to što traže mnogo energije za rad, a dok uspješno funkcioniraju na brojnim površinama, u slučaju magle, prašine i kod posebnih površina s antilaserskim premazom njihova primjena je ograničenija. 

U posljednje vrijeme vojne snage (pogotovo u SAD-u) sve više se fokusiraju na lasersko naoružanje. Međutim, do sada je uglavnom bila riječ o rješenjima koja prate i uništavaju nadolazeće neprijateljske projektile, više nego rješenjima namijenjenima napadu. Stvari napreduju - od projektila, laseri su sada postali i oružje kojim je moguće obarati bespilotne letjelice (i više od toga), a čini se kako su oklopna vozila sljedeća velika meta.