ZOVE SE 'BIVOJ'

Stiže revolucija; znanstvenici napravili laser 10 puta snažniji od običnih!

26.01.2017 u 08:56

Bionic
Reading

Međunarodni tim znanstvenika u utorak su otkrili 'Bivoj', laser visoke vršne snage nazvan po liku iz češke legende. AFP navodi kako laser ima prosječnu snagu više od 1.000W, čime je stigao u kategoriju '10 puta snažnijih od lasera istog tipa'

Laser ima potencijal donijeti pravu revoluciju u svijet inženjerstva, za jačanje metalnih površina, obradu poluvodiča i mikro obradu materijala. Bivoj je mase 20 tona i košta 44 milijuna eura. Razvili su ga i napravili britanski Central Laser Facility (CLF) i češki državni projekt HiLASE.

U prosincu prošle godine sustav je oborio svjetski rekord - 'magičnu barijeru' od 1.000W za laser tog tipa. 'Da, riječ je o svjetskom rekordu, što je važno (...) ali važnija je razvijena tehnologija koja će se iskoristiti za primjenu ovih snažnih lasera', rekao je upravitelj CLF-a, John Collier za AFP.

Bivoj je ipak u svojoj osnovi drugačijeg karaktera od trenutnih općenito najsnažnijih lasera (od jednog i dva petavata u Teksasu i Japanu). Ti laseri su nepojmljivo snažni, no mogu raditi svega par puta dnevno te uopće nemaju 'prosječnu snagu'. Bivoj upravo tu drži svjetski rekord.

Komercijalizacija i prve opipljive primjene lasera očekuju se već u drugom dijelu ove godine.

Via Phys.org