EU FINANCIRA

Štetočine ćemo tjerati - laserom?

30.10.2016 u 08:38

Bionic
Reading

Europska komisija dodijela je 1.777.985 eura britanskom projektu koji razvija lasersku ogradu za zaštitu od ptica i štakora

Projekt LIFE Laser Fence razvijaju pri liverpulskom Sveučilištu John Moores. Problem štete koju poljoprivrednicima koju nanose ptice i glodavci pokušavaju riješiti laserskom ogradom koja bi ih, za razliku od otrova, mogla razlikovati od drugih živih bića. Ujedno se ne može naći u prehrambenom lancu, a i pticama je teže izbjegavati ju.

Tehnologija s kojom istraživači rade, Agrilaser Autonomic, automatiziranim laserom otkriva ptice, štakore i druge potencijalnih štetočine te ih potom osvjetljava jarkim svjetlom. Ptice, čini se, lasersku zraku smatraju izravnom fizičkom prijetnjom i ne žele joj biti blizu.


Bird Control Group, proizvođač Agrilasera, uređaj nudi prvenstveno za odbijanje ptica. No, istraživači planiraju proširiti spektar djelovanja na sve vrste životinja i dokinuti potrebu za korištenjem 1.620 kilograma mišomora tijekom tri godine.

Novac Europske unije dio je ukupnog budžeta vrijednog 3,1 milijun eura. Pomoći će im u eksperimentiranju s novim tehnologijama i testiranjima širih razmjera.

Više:Register