INGENUITY

Sezona je pješčanih oluja na Marsu, evo kako će se s tim nositi NASA-ina letjelica

18.07.2022 u 09:50

Bionic
Reading

Ingenuity je do danas uspio nadmašiti sva očekivanja, a produljena će pauza neobičnoj letjelici osigurati dugoročniji radni rok

NASA-in helikopter koji je trenutno parkiran u krateru Jezero na Marsu odlazi na odmor. Agencija je sredinom prošlog tjedna potvrdila da će odgoditi sve letove suncem pogonjene letjelice - i to na nekoliko tjedana.

'Na Marsu sad traje sezona pješčanih oluja, što znači da zbog hrpe prašine u zraku pored otežanog leta imamo poteškoće i sa napajanjem'.

Helikopter rekorder koji je, piše Cnet, dokazao da je kontrolirani let na drugim planetima zbilja moguć, neće uzletjeti sve do početka kolovoza, a slobodno će vrijeme iskoristiti za punjenje baterija.

Ingenuity je na Mars doputovao kao tehnološka demonstracija visokog rizika te je od travnja 2021. do danas odradio 29 letova.

nevjerojatne snimke

[FOTO] Pogledajte čudesa kozmosa pod povećalom teleskopa James Webb

Pogledaj galeriju

Olujna marsovska zima je, tim rečeno, neistražen teritorij za malenu letjelicu, što znači da će Ingenuity možda ostati zatrpan prašinom - premda ima veliku šansu da će opet uzletjeti, kažu iz NASA-e.