OBJAVLJENO IZVJEŠĆE

Hakeri s državnom potporom napali su više od 12 tisuća Googleovih korisnika

28.11.2019 u 10:00

Bionic
Reading

Aktivisti, novinari, političari i drugi ciljani su phishing e-poštom koju su hakeri koristili kako bi ih na prevaru naveli na ustupanje pristupa njihovom korisničkom računu pri Googleu

U Googleu su tijekom trećeg ovogodišnjeg tromjesječja otkrili napade na više od 12 tisuća svojih korisnika za koje su odgovorni državno potpomognuti hakeri te su ih na te napade upozorili.

Kako je navedeno u izvješću Googleove Threat Analysis Group (TAG), više od 90 posto korisnika koji su bili žrtvama napada ciljani su phishing e-poštom, koju su hakeri koristili kako bi ih na prijevaru naveli na ustupanje pristupa njihovom korisničkom računu pri Googleu.

fAKEBOOK

Čiji je otac bio član KKK, tko bi zabranio motore i kome su imigranti draži od ratnih veterana: Ovo je 10 najčitanijih lažnih vijesti na Facebooku

Pogledaj galeriju

U TAG-u prate više od 270 hakerskih skupina s državnom podrškom u više od 50 država, koje se bave prikupljanjem obavještajnih podataka, krađom intelektualnog vlasništva destruktivnim kibernetičkim napadima, ciljanjem disidenata, novinara i aktivista te koordiniranim širenjem dezinformacija.

Iz Googlea su u razdoblju od srpnja do rujna ove godine poslali upozorenja napadnutim korisnicima, čiji broj nije bio značajno različit od onog iz usporedivog razdoblja prošle godine. Ta upozorenja obično stižu na adresu potencijalnih žrtava, u pravilu aktivista, novinara, zakonodavaca i političara.

Ako ste ga i vi primili, nemojte paničariti jer to ne znači nužno kako je vaš korisnički račun pri Googleu kompromitiran - tek da su hakeri to pokušali učiniti koristeći phishing, zlonamjerni softver ili drugi pristup.

Iz Googlea pozivaju sve izložene riziku na uključivanje u program napredne zaštite (Advanced Protection Program), u sklopu kojeg se koriste sigurnosni ključevi i drugi oblici zaštite.

Upozorenja su odaslana korisnicima u 149 država. Najviše ih je bilo u Sjedinjenim Državama, Pakistanu, Južnoj Koreji i Vijetnamu. Iz Googlea takva upozorenja šalju od 2012. godine. Od prošle godine nude mogućnost i slanja upozorenja e-poštom administratorima servisa G Suite, piše Hacker News.