RAČUNALNA SIGURNOST

Trebate koristiti razmake u lozinkama, otkrivamo i zašto

27.11.2019 u 06:57

Bionic
Reading

Jedna riječ u lozinki kojom štitite svoje korisničke račune nije dovoljna - vrijeme je da počnete koristiti izraze s više riječi

Snaga lozinke ključna je za vašu sigurnost i zaštitu privatnosti online. Ogromna većina hakiranja rezultat su phishinga, postupka tijekom kojeg hakeri pokušavaju pogoditi vašu lozinku temeljem podataka koje su izvukli iz poruka, korisničkih profila i drugih javno dostupnih podataka. Često su u tome uspješni, uglavnom zbog ljudske pogreške koju je razmjerno lako i jednostavno spriječiti.

Hakeri su također sve vještiji u praćenju i razmjeni ukradenih lozinki, zbog čega je preventiva važnija no ikad prije. Evo nekoliko savjeta kako im možete otežati posao.

fAKEBOOK

Čiji je otac bio član KKK, tko bi zabranio motore i kome su imigranti draži od ratnih veterana: Ovo je 10 najčitanijih lažnih vijesti na Facebooku

Pogledaj galeriju

Lozinka više nije dovoljna, naročito ako se sastoji od samo jedne riječi. Trebali biste smisliti izraz sastavljen od nekoliko riječi i znakova, pa i razmake. Što je dulji i kompliciraniji, to bolje. Četiri riječi su minimum, pet bi bilo odlično.

Da, možete koristiti razmake u lozinkama. Facebook, Google i drugi veliki internetski servisi prihvaćaju ih bez problema.

Zašto su izrazi bolji od pojedinih riječi? Zato što lozinke čine nasumičnijima, pa ih je teže pogoditi. Ali, ujedno ih je i lakše zapamtiti nego seriju nasumičnih slova, brojki i znakova.

No, čak i ako koristite izraze iznimno je važno mijenjati ih redovno i ne koristiti iste na različitim servisima i korisničkim računima, piše Business Insider.