BOJAN OPAČAK ususret hack it-u:

'Hackathon je tek početak: Našeg digitalnog pomoćnika sada želi i Nokia'

20.09.2017 u 11:08

Bionic
Reading

Projekt Maggie nastao je u 24 sata na lanjskom Hack It-u i oduševio žiri. Godinu dana poslije, već su primili prvih 30.000 eura investicija za razvoj ideje. Priča nam to čovjek koji stoji iza svega, Bojan Opačak, čija Maggie je danas poznata širom svijeta

Ususret drugom hackathonu Hrvatskog Telekoma - Hack it!, na koji se možete prijaviti do nedjelje 8. listopada, razgovarali smo s prošlogodišnjim pobjednicima - ekipom koja stoji iza projekta digitalnog pomoćnika Maggie.

Maggie je nastala u 24 sata, a prati naše razgovore mobitelom, temeljem prikupljenih podataka i obrazaca predviđa potrebe i želje te djeluje u skladu s njima (primjerice, automatski zakazuje sastanak dogovoren tijekom razgovora i ubacuje ga u digitalni kalendar). Gdje je danas, ispričao nam je šef tima Bojan Opačak.

Na lanjskom Hack It-u osvojili ste 20.000 kuna, no na tome nije stalo – kako se dalje razvijao vaš projekt, sklopljeni su i neki poslovi?

Nakon lude ideje koju smo razvili na hackathonu, Ivan, Marijan i ja odmah smo pozvani smo u Hub:Raum Krakow, gdje smo nakon nekoliko tjedana razgovora i planiranja dobili početnu investiciju koja nam služi da ideju pretočimo u djelo. Tu smo shvatili da naša ideja nije samo luda i fora, nego ima hrpu potencijala. Naravno, proces investicije traje i po nekoliko mjeseci, no u međuvremenu smo definirali što želimo i razvili malu ideju u veliku viziju, tako da nam je to vrijeme dobro došlo. Kada usavršimo prototip, ići ćemo u testiranje i u daljnji plan razvoja koji bi nas mogao unutar godine dana staviti na tržište i u Fortune 500.

  • +2
Pogledajte kako je to izgledalo lani Izvor: Hrvatski Telekom / Autor: Hrvatski Telekom

S kim ste sve surađivali nakon pobjede?

Nakon što smo ušli u Hub:Raum program, to nam je otvorilo vrata prema drugim partnerima i kompanijama, npr. Nokia je pokazala interes i trenutačno s njima pregovaramo o nekim rješenjima i partnerstvima. Trenutačno smo u fazi gdje smo više fokusirani na razvoj proizvoda, no od iduće godine intenzivno ćemo početi snubiti partnere - pobjeda i kontakti s hackathona će nam uvelike pomoći oko prvih kontakata. Trenutačno imamo bliske kontakte s odjelima i ljudima nekoliko DT-ovih nacionalnih kompanija u kojima prvo planiramo zaživjeti Maggie. Iskreno, ne mogu zamisliti bolju situaciju za jedan ovakav startup koji je već prikupio 30.000 eura početnih investicija.

Kako danas izgleda Maggie, je li se što promijenilo?

Maggie je danas puno pametnija i korisnija nego na samom hackathonu, no osnovna ideja se nije promjenila. Maggie će obavljati stvari umjesto nas, jer već je 2018. godina, a mi još manualno radimo hrpu posla koji bi mogao biti automatiziran. To nam je misao vodilja koja se nije promjenila od hackathona, iako sad vidimo malo širu sliku i imamo veće planove nego smo se na dan hackathona usudili sanjati.

Kakvi su planovi s projektom?

Plan je prostore za interakciju pretvoriti u interaktivne, svjesne i 'smart' okoline. Jedna od tih okolina ili environmenta je upravo telefonski razgovor kojem planiramo dodati sloj interaktivnosti i 'pameti'. Trenutačno smo 95 posto fokusirani na razvoj prve inačice Maggie koja će biti uvod u naše planove i mogućnosti. Sa prototipom, i izgrađenim timom za nekoliko mjeseci bit ćemo spremni predstaviti širu viziju i planove, koja nek za sad još bude tajna.

Što biste savjetovali sudionicima ovogodišnjeg događaja?  

Mislim da je najbolje doći bez fiksne ideje, otvorenog uma, pitati hrpu pitanja, gnjaviti organizatore i mentore - a ne početi kodirati odmah. Poanta je razviti i prezentirati nešto korisno, makar to ne bilo 100 posto gotovo do kraja hackathona, barem je u našem slučaju to bila dobitna kombinacija - umjesto da smo se fokusirali na najcool tehnologije, holograme, VR, itd... mi smo se fokusirali na tehnologiju koja postoji nepromjenjena godinama - telefonski razgovor. Ideja za Maggie nam je došla na hackathonu, i to nakon par sati razgovora, slušanja i mozganja za zaposlenicima HT-a.

E da, polako s kofeinom!! Bolje odspavati sat, dva, tri :)

Što je vama bilo najbolje u cijeloj priči?  

Kako jedna neobavezna zabavna večer vrlo lako može završiti investicijom od X tisuća eura i globalnim proizvodom.

Prijavite se na ovogodišnji hackathon sve do 8. listopada na www.hackit.hr