napadaju windowse

Google povukao 145 zaraženih aplikacija, provjerite imate li ih

  • Autor: Lucija Adžić
  • Zadnja izmjena 09.08.2018 08:59
  • Objavljeno 09.08.2018 u 08:59
Google Play Store

Google Play Store

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Prošlog tjedna Palo Alto Networks primijetio je da se na Google Playu nalazi 145 zaraženih aplikacija, od kojih većina nosi po dvije zaražene datoteke. Sve su prošle provjeru jer ne napadaju Android nego Windowse, pa ih Play Protect nije uočio

Google je prije nekoliko dana iz svoje trgovine uklonio gotovo 150 aplikacija koje su sadržavale zlonamjerne datoteke. Tjedan dana prije toga, zaražene su aplikacije otkrili iz tvrtke Palo Alto Networks, a riječ je malwareima koji su napadali računala sa sustavom Windows.

Prema izvješću, radi se o točno 145 aplikacija koje su korisnici instalirali sa Google Play Trgovine, a koje bi zarazile računala kad bi korisnici priključili svoje smartfone USB-om. Ni jedna od njih ne šteti samom Androidu pa su bez problema prošle Googleov Play Protect, alat za otkrivanje štetnih aplikacija, piše Gadgets Now.

Neki od izvora iz kojih su se virusi proširili mogu biti računala razvojnih programera koja su sama bila zaražena, a potom su se virusi preko aplikacija proširili i na računala nedužnih korisnika. Palo Alto Networks ističe kako su isti programeri mogli postaviti i zaražene i ne zaražene aplikacije na platformu.

Riječ je o aplikacijama koje su na Google Play postavljene u listopadu i studenom prošle godine, što znači da su tamo provele više od šest mjeseci i mnoge imaju preko tisuću skidanja i četiri zvjezdice.

  • +13
  • +10

Googleove aplikacije

Izvor: Profimedia / Autor: peace4photo / Alamy

'Mnoge od zaraženih aplikacija mogu sadržavati više datoteka, različitih lokacija i imena koje nose viruse. No u većini slučajeva svaka nosi dva virusa', napisali su iz Palo Alto Networksa u izvješću.

Neke ugrožene aplikacije su Learn to Draw Clothing, Modification Trail, Gymnastics Training Tutorial, Baby Room, MotorTraiL, Tattoo Name, Car garage, Japanese Garden, House Terrace, Skirt Design, Yoga Meditation, Shoe rack, Unique T-shirt, Mens Shoes, TV RuanG TaMu, Idea Glasses, Fashion Muslim, Bracelet, Clothing Drawing, Minimalist Kitchen, Nail Art, Ice cream stick, Roof, Children Clothes, Home Ceiling, PoLa BaJu, Living room, Bookshelf, Knitted Baby, Hair Paint, Wall Decoration, Painting Mahendi, Bodybuilder, Couple shirts, Unique Graffiti, Paper flower, Night gown, Wardrobe Ideas, Dining table, Gymnastics, Use Child, Window Design, Hijab StyLe, Wing Chun, Fencing Technique.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!