tehno 2019.

Godina u retrovizoru: Družili smo se s razbijačima valova, igrali najpametniju igru na svijetu, saznali sve o kapici koja liječi glavobolju...

26.12.2019 u 17:59

Bionic
Reading

U godini s kojom se uskoro opraštamo pratili smo i lansiranja uređaja i lansiranja u svemir, a nismo zaobišli ni vruću temu broj jedan - društvene mreže. U godišnjem pregledu izdvajamo i one tehno priče koje u nama izazivaju pozitivne osjećaje - od tehno inovacije razbijača valova do Melem kapice djevojke iz Velike Gorice...

U osvrtu na godinu na izmaku mogli bismo pisati o onome što ju je najviše obilježilo - o odjecima skandala s curenjem podataka koji su i najveće natjerali na promjene. S kojim efektom, tek ćemo vidjeti.

Bavili smo se i poplavom lažnih vijesti, pratili lansiranja novih uređaja i lansiranja u svemir, recenzirali smartfone, igre, pametne satove... te dijelili savjete i poklone, ali ono po čemu smo je odlučili pamtiti svakako su dobre priče koje su izazvale i najviše vaših reakcija.

Jedna od njih definitivno je priča o mladoj djevojci iz Velike Gorice, Dorotei Mariji Detelić, koja stoji iza čudotvornog izuma - kapice čija je misija pobijediti glavobolju.

  • +8
Dorotea Marija Detelić i Melem kapica Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Melem kapica namijenjena je ljudima koji pate od glavobolje i ima čudotvoran učinak. Ugrađeni masažeri i ukapana eterična ulja pomažu pri ublažavanju posljedica glavobolja na prirodan način, bez teških posljedica koje izaziva često ispijanje lijekova protiv bolova. Ovu kapicu za sada još ne možete kupiti, ali bi se ubrzo mogla naći na tržištu.

Pisali smo i o moćnom razbijaču valova, inovaciji samoborske tvrtke Jel-Tom i njenog direktora Frane Pokrajčića, kojim svoje gradove žele zaštititi mnoge države od Brazila do Hong Konga...

Razbijač valova Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Veliko zanimanje izazvao je i prvi automobil na vodik koji se vozio hrvatskim cestama, a o kojemu smo u nekoliko navrata razgovarali s Ankicom Kovač iz Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i okoliš FSB-a u Zagrebu.

Prema Hrvatskoj energetskoj strategiji, početak izgradnje vodikove infrastrukture, odnosno instalacije vodikovih punionica, očekuje se već u prvom desetljeću, od 2021. do 2030. godine, s time da se početak uvođenja automobila na vodik očekuje tek nakon 2050. godine. Kovač je sigurna da će to biti puno prije te da će upravo ona biti među prvima, ako ne i prva, vlasnica automobila na vodik.

  • +9
Ankica Kovač Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Pojašnjavali smo ove godine i svibanjske misterije, kada je supermasivna crna rupa u našoj galaksiji zasjala kao nikad prije.

'Kako je to bio dosad najbliži prolazak, moguće je da je zvijezda gravitacijski destabilizirala nešto veći dio materije koji kruži oko crne rupe nego inače. Time je uzrokovala to da puno veći dio materije padne na nju te izazvala infracrveni bljesak zračenja', pojasnio nam je voditelj Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku na Institutu Ruđer Bošković, Vibor Jelić. Druga je mogućnost ta da je sličnu destabilizaciju uzrokovao prolazak gušćeg oblaka prašine oznake G2 u 2014. godini i da je ovo zakašnjela reakcija.

'Za konačno objašnjenje bit će potrebna dodatna analiza promatranja kroz cijeli elektromagnetski spektar, ali i same simulacije', otkrio nam je tada Jelić.

Bili smo i u Splitu, u novootvorenim uredima uspješnog vodnjanskog IT diva Infobipa. Ondje je Infobip otvorio svoj novi R&D centar, dakle samostalnu jedinicu posvećenu istraživanju i razvoju, što je većini mladih inženjera najuzbudljiviji mogući angažman.

  • +20
Infobip Split Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

Četvrti takav centar u Hrvatskoj i ukupno osmi na svijetu, kažu, ima baš velik potencijal za još brži i drastičniji rast čak i od vrlo dinamičnog kompanijskog prosjeka, pa ne treba čuditi to ako nam se u ovo doba iduće godine brojka od osamnaest zaposlenih bude doimala smiješnom, a otkrili su nam i što se događa s planiranim izlaskom na burzu.

Stručnjake smo pitali što će se to u budućnosti događati s društvenim mrežama, a kazali su nam kako nakon još jedne burne godine treba baciti oko na - ove dvije.

Mundus Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Družili smo se i s tvorcima najpametnije društvene igre na svijetu, Mundusa, koji su nam otkrili što je to zapravo, zašto privlači toliku pažnju i kamo ih razvoj igre može odvesti.

Od svih njih, kao i od ostalih od kojih smo imali što čuti (i naučiti) i u idućoj godini, očekujemo mnogo, pa ostanite uz nas.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Franka Batelić, Dani Olmo, Zlatko Hasanbegović, Ivan Mrvoš…