posjetili smo jel-tom

Njihovim razbijačem valova svoje gradove žele zaštititi sve od Brazila do Hong Konga, a poduzetna obitelj iz Samobora tu ne planira stati...

03.08.2019 u 16:17

Bionic
Reading

U halu pored Samobora dovela nas je želja da se na vlastite oči uvjerimo u priču o izumima koji ubiru medalje na svjetskim izložbama inovacija. Riječ je o traženoj robi koja bi mogla spasiti brojne živote, zgrade, brodove... Posebno su zanimljiva dva rješenja - jedno je namijenjeno zaštiti od poplava, a drugo razbijanju valova

Na prestižnoj lokaciji Santa Clara Convention centra u Silicijskoj dolini krajem lipnja održan je drugi festival inovacija, Silicon Valley International Invention Festival, SVIIF 2019. Organizirao ga je ženevski PALEXPO, a domaćin je bila IFIA, Međunarodna federacija udruga izumitelja. Prikazano je 1800 inovacija iz 29 zemalja, a Hrvatska ih je predstavila sedam. Njih četiri osvojile su zlatne medalje, a među njima i razbijač valova, inovacija samoborske tvrtke Jel-Tom i njenog direktora Frane Pokrajčića.

Razbijač valova! Zvuči moćno, no čemu služi i kako uopće radi? Riječ je o sustavu koji bi trebao zaštititi plaže i luke prilikom jačeg juga. Sustav radi po principu zračnih jastuka koji se napušu zrakom, povežu i postave da plutaju na površini. Uzburkano more udara o zračne jastuke, valovi se slamaju te gube na veličini i snazi.

Razbijač se ne postavlja u more bez veze, kako se kome svidi. Iza svega stoji ozbiljna matematika.

Razbijač valova Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Izračunamo podatke lokacije na kojoj će se montirati sustav te precizno odredimo promjere zračnih jastuka i dužinu mreže kojom se razbija val', objašnjava Pokrajčićev sin Tomislav. U firmi radi i kći Jelena, a od početnih slova njihovih imena složen je i naziv tvrtke Jel-Tom.

Smanjuje snagu vala za 50 posto

Zračni jastuk i mreže lancima su povezani s utezima na morskom dnu, a taj sustav smanjuje snagu vala za 50 posto. Istovremeno, postavljanje zračnih jastuka brže je i jeftinije od dizanja kamenih zidova i brana ispred marina i uvijek se lako mogu izmjestiti po potrebi. No razbijanje valova nije jedina namjena ove inovacije.

'Naš razbijač istovremeno štiti od erozije tla, proizvodi energiju i prikuplja otpad. To je zapravo proizvod s četiri funkcije', objašnjava Tomislav.

Razbijač valova je kao izum zaštićen u 159 zemalja svijeta, a nakon što je predstavljen u Ženevi i Silicijskoj dolini zanimanje za njega pokazali su širom svijeta.

'Amerika, Brazil, Argentina, Čile, Južna Koreja, Malezija, Singapur, Hong Kong... Upiti dolaze sa svih strana svijeta', ponosan je Tomislav te je osobno otišao po zlato u Kaliforniju.

Spas za Veneciju i New Orleans?

Njihov inovativni sustav obrane od valova već se sada može koristiti, a prednost mu je i to što je prilagodljiv i što se njegov promjer može povećati na čak tri metra. A to je već dovoljno impozantna brana koja bi mogla razbiti ne samo valove što udaraju o najljepše plaže Jadrana ili Rio de Janeira, nego i prikočiti južine koje preplavljuju Veneciju ili prijete New Orleansu. A kao bonus ukrotiti snagu valova i pretvoriti je u električnu energiju.

Jel-Tom Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Što bi sve njihov razbijač valova mogao napraviti, saznat će i posjetitelji velikog inovatorskog sajma koji će se ove jeseni održati u njemačkom Nürnbergu. Obitelj Pokrajčić ondje nosi još jednu svoju inovaciju koja trenutno prikuplja kišnicu u dvorištu ispred hale nadomak Samoboru.

Riječ je o GRP boksovima od stakloplastike za obranu od poplava. Oni se brzo montiraju i upijaju nadolazeću vodu, mogu se povezivati u lance i tako izraditi moćne brane protiv nadiruće vode.

Vodom protiv vode

Pokrajčići i njihova tvrtka pročuli su se prije nekoliko godina sustavom za obranu od poplava 'Vodom protiv vode', kojim se Hrvatska Kostajnica branila od nadiruće Une. Ovaj sustav kasnije je korišten i na drugim mjestima, poput Karlovca, a prvi kilometri brane prodani su i u Njemačku i Austriju.

Riječ je o sustavu PVC cijevi u koje se upumpava voda iz hidranta i tekućica, a najbolje iz nadirućih rijeka, i pomoću njih formira se nasip. Izrađen je od fleksibilnih materijala visoke čvrstoće; svaki kvadratni centimetar materijala može izdržati više od pola tone težine. Njima se može povisiti i već postojeći nasip.

'Sustav se montira brzo, čak 20 puta brže od gradnje zečjih nasipa, a za njegovo podizanje više ne morate zvati vojsku jer ga mogu postaviti dva-tri čovjeka', objašnjava Frano Pokrajčić. A kad opasnost prođe, sustav se isprazni i spremi do nove opasnosti.

Od pregača i ogrtača do bannera i kedera

Razbijač valova, kao i njihovi sustavi vodenih brana, nastaju u staroj, iznajmljenoj Končarevoj hali u samoborskoj industrijskoj zoni. Jel-Tom postoji tek dvije godine i zapravo je riječ o tvrtki kćeri firme Majo Commerce, koju već punih 28 godina vodi njen osnivač i vlasnik Frano Pokrajčić.

Razbijač valova nagrađen je početkom ljeta zlatnom medaljom na susretu izumitelja u Silicijskoj dolini Izvor: Društvene mreže / Autor: IFIA International Federation of Inventors' Associations

U njoj od plastificiranih tkanina izrađuju ventilacijske cijevi za ubacivanje zraka prilikom gradnje tunela ili brodova, kišna i zaštitna odijela, pregače i ogrtače, naprtnjače za zaštitu od požara, kamionske cerade, hale i montažna skladišta, šatore, plastenike, reklamne panoe, bannere, PVC kedere... Iz hale nadomak slovenske granice izašli su i plastificirani prozori u zagrebačkoj zračnoj luci te ventilacijske cijevi u tunelima Mala Kapela, Sv. Rok, Ilija i Javorova kosa.

Krotitelj valova iz Mrkodola

Frano Pokrajčić rodom je iz duvanjskog sela Mrkodola. Kao i mnogi ljudi iz njegova kraja, radio je i u Njemačkoj, a trag je ostavio i u nizu domaćih tvrtki, od Plastike iz Duvna, preko Naronaplasta iz Metkovića, splitske Jugoplastike, do Kontexa iz Karlovca... Neke od njih više ne postoje, a Pokrajčić i dalje radi. Kamo god bi došao, primio bi se posla i uvodio inovacije.

'Čim bih nešto izmislio, rekli bi - to je Frano negdje vidio. A ja bih na to kazao - a zašto oni slijepi hodaju svijetom?' kaže Pokrajčić. 'Bog mi je dao talent za zapažanje i stvaranje kreacija', ističe.

I dok čekaju novac iz europskih fondova kojim bi izgradili novu, veću proizvodnu halu, Pokrajčići smišljaju nove inovacije i spremaju se za nove sajmove. Njihov razbijač valova uskoro bi mogao zajamčiti bonacu kupačima na Copacabani i Ipanemi te zaštititi jahte u marini Hong Konga. A to bi bila velika stvar za krotitelja valova iz Mrkodola i njegovu firmu iz Samobora.