TINEJDŽERSKE DRAME

Gledate li Skam - norvešku seriju koja je pokorila internet?

10.05.2017 u 15:14

Bionic
Reading

Teen serija Skam postala je pravim internetskim fenomenom uz globalnu publiku i nevjerojatno živu zajednicu

Skam ('sramota' na norveškom) je teen drama koja je pokorila Tumblr, Twitter, YouTube i brojne druge društvenomrežne kanale diljem svijeta, iako ni u jednom trenutku ekipa koja radi na seriji nije pokrenula marketinški potez ili dva u tom pravcu. Zapravo, gleda li se legalna dostupnost, Skam je moguće pregledati tek u Norveškoj. 

Zanimljivosti radi, zbog sličnosti jezika Danska i Švedska su donedavno mogle pratiti seriju bez problema, no s četvrtom sezonom serije nastupili su problemi oko autorskih prava za glazbu i stvar je sada moguće gledati (legalno) isključivo unutar granica Norveške (iako vrijedi napomenuti da su Danci otkupili autorska prava za prve dvije sezone).

No, da nije potrebna kulturalna/jezična sličnost za viralnost govori i publika u SAD-u i Kini, koja se potpuno 'navukla' na seriju o tinejdžerima škole Hartvig Nissen u Oslu. Zahvaljujući vrijednoj zajednici koja pruža neslužbene prijevode i mutnim kanalima (pa i Google Driveom) sadržaj je odavno prešao barijere geopolitičkih granica. Mreža svih mreža i njeni korisnici učinili su svoje. 

Svaka od sezona serije fokusira se na perspektivu jednog od likova, poput serijala Skins (iako se tu perspektiva između likova mijenja iz epizode u epizodu, koncept je vrlo sličan). Strukturalno, serija po sezoni istražuje izvor srama (skam) za svakog od likova. 

Pored tematike, Skam je na dobar glas došao i zbog jedinstvenog formata. Na službenim stranicama serije stvari se odvijaju 'u stvarnom vremenu'. Ako dvoje likova razgovaraju nešto za vrijeme predavanja u utorak u devet ujutro, isječak tog razgovora pojavit će se na stranici u utorak u devet ujutro. Zvuči neobično, no stvar pali i daje dodatni dah realističnosti.  

Uglavnom, nakon što se kroz tjedan skupe sve scene (koje uključuju i te isječke), složi se epizoda serije i emitira na TV-u - za sve one koji stvar žele gledati u uobičajenom formatu ili tek podsjetiti se što se sve izdogađalo kroz tjedan. Na službenim stranicama ne samo da se pojavljuju video isječci kako se stvar snimala, već i screenshoti poruka koje razmjenjuju likovi za dodatno upotpunjavanje priče. Treba li uopće spominjati da zajednice prevode i sadržaj tih poruka?

Dok korištenje takvog materijala nije potpuno originalnog karaktera (The Lizzie Bennet Diaries je osvojila i nagradu Emmy za to), Skam je zapravo prva serija tradicionalnijeg karaktera - tj. s podrškom i budžetom javnog servisa (NRK). 

Zašto su se uopće mladi i stari 'navukli' na seriju? Čini se kako je brižljiva priprema i format učinio svoje. Autorica serije, Julie Andem provela je pola godine putujući kroz Norvešku i pokušala naučiti što je više moguće u životu tinejdžera, radije nego da se prisjeća vlastitih iskustava. Teme serije su ne samo sram, već i ljubav, uključivost i prihvaćanje različitosti...

Spoznala sam da su tinejdžeri pod golemim pritiskom sa svih strana. Pritisak da budu savršeni, pritisak da ispune zadaće. Htjeli smo napraviti seriju koja će ukloniti dio pritiska

Jedna od jasno vidljivih stvari kojima je život tinejdžera danas drugačiji nego prije je tehnologija. Serija Skam koristi upravo taj parametar i način izražavanja te se mladima vrlo lako povezati sa životima likova. Svakako vrijedi spomenuti i izbor pop glazbe - koja je glavni razlog zašto se serija svijetom zapravo širi ilegalno. 

I dok tvorci serije ne razrade legalne metode i licence vezane uz glazbu, opet vrijedi spomenuti da je materijal legalno moguće gledati samo i isključivo u Norveškoj. Zajednice mladih na YouTubeu, Tumblru i sličnim mrežama ipak će pronalaziti metode kako to gledati čak i u prevedenom izdanju. 

Via TheFader, New York Times