DRUŠTVENE MREŽE I GEOPOLITIKA

Facebook i službeno sudjeluje u informacijskim ratovima

29.04.2017 u 08:42

Bionic
Reading

Facebook je prošlog četvrtka priznao da je njihova društvena mreža postala pravim ratištem za vlade koje žele manipulirati informacijama i javnim mnijenjem. Kako bi se protiv toga i borili - uključili su se u 'informacijske operacije' koje idu debelo izvan okvira klasičnih lažnih vijesti

Prema objavljenom dokumentu, čak 66 posto američkih korisnika najpopularnije društvene mreže na svijetu, vijesti čita upravo tu. Stoga možda ne čudi pokoja ranija izjava Marka Zuckerberga kako se ne žele petljati u protok informacija, što bi moglo imati kobne posljedice.

Međutim, iz dokumentacije koju je objavio Reuters jasno je vidljivo kako Facebook ipak planira koristiti različita sredstva za borbu protiv manipulacije javnog mnijenja. Stvari su se drastično izmijenile u odnosu na Zuckerbergovu poruku od prije.

Facebook navodi kako su organizacije i čitave vlade diljem svijeta uložile golem novac u širenje obmanjujućih informacija i potpunih laži kako bi ostvarile svoje geopolitičke ciljeve. Takvi projekti su debelo izvan okvira uobičajenih lažnih vijesti, jer se zapravo tiču pojačavanja širenja tih informacija kroz lažne račune tj. osobe koje su plaćene upravo za funkciju širenja neke sive agende. 

Sigurnosni stručnjaci Facebooka će se sada boriti protiv takvih operacija. Problem je kudikamo složeniji od uobičajene borbe protiv hakera i prevaranata, a za borbu će se služiti kombinacijom strojnog učenja i dubokim analizama kakvima se obično bave obavještajne službe. 

Stvar za sada funkcionira. Prije same prve runde izbora u Francuskoj, Facebook je uklonio čak 30 tisuća lažnih korisničkih računa koji su služili isključivo za komercijalni i politički spam. 

Facebook će se baviti lovom na takve i slične račune, tako da analiziraju ponašanje na mreži, tj. određene pravilnosti i nepravilnosti koje sugeriraju da je stvar neautentična.

Hoće li takvo petljanje mreže biti kobno kako su glasile ranije najave i hoće li uopće biti uspješno u onemogućavanju širenja obmanjujućih informacija iz različitih organizacija i vlada, tek treba vidjeti. Teško je vjerovati da se i Facebook, a kamoli internet mogu tek tako staviti 'pod kontrolu'. A tu je i veliko pitanje tko će nadzirati to što Zuckerbergov div radi...

Quis custodiet ipsos custodes?

Reuters