Prikupljanje podataka

Provjerite što je Facebook dosad zaključio o vama i kako to koristi

02.05.2017 u 12:11

Bionic
Reading

Upotrebljavate pametni telefon i tablet, imate Gmail, služite se 4G mrežom i milenijalci ste? Ove i mnogo drugih podataka Facebook zna o vama a da vi to možda ni ne znate

Ako vas zanima što je Facebook dosad prikupio o vama, sve to možete pronaći na svom Facebook profilu u dijelu 'advert preferences', -> your information –> your categories. Osim općenitih informacija poput vrste uređaja na kojemu najčešće surfate, tu se mogu naći i mnogo zanimljivije kategorije poput 'prijatelj s ljudima koji žive van zemlje.'

Navedene kategorije mogu se izbrisati, no to samo znači da će oglasi koji nam se prikazuju biti mnogo nasumičnije odabrani.

Facebook ove informacije prikuplja na temelju statusa, stranica koje nam se sviđaju, podataka o prijateljima, na temelju lokacije, karijere i slično, i to su samo oni podaci koje je ova društvena mreža učinila dostupnima korisnicima.

U stalnom strahu od hakera, zaboravili smo na to koliko informacija o sebi dajemo dobrovoljno, i to je ono na čemu Facebook, sa svojih dvije milijarde korisnika koje servira oglašivačima, puni blagajnu. Što više vremena provodimo na Facebooku, Instagramu, Whatsappu ili Messengeru, to je kompaniji Marka Zuckerberga taj zadatak lakši.

Korištenje prikupljenih podataka diglo je prašinu i nedavno, kada se Facebook našao na udaru kritika zbog targetiranja 'ranjivih' korisnika. Navodno je ova mreža korisnike svrstavala u nervozne, nesigurne i slično, no iz Facebooka su sve zanijekali.