nasa ima novo otkriće

Glavni kandidat za izvanzemaljski život je jedan Jupiterov mjesec

  • Autor: L.A. / Hina
  • Zadnja izmjena 16.05.2018 13:39
  • Objavljeno 16.05.2018 u 13:37
Jupiterov mjesec Europa

Jupiterov mjesec Europa

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Podaci koje je od 1995. prikupljla letjelica Galileo konačno su obrađeni. Iz NASA-e smatraju kako Europa ima pogodne uvjete za život, barem onakvog kakvog poznajemo

Jupiterov mjesec Europa glavni je kandidat u potrazi za izvanzemaljskim životom, objavili su znanstvenici pošto su detaljno proučili dva desetljeća stare podatke svemirske letjelice Galileo.

Ta letjelica Američke svemirske agencije (NASA) bila je prva koja je 1995. godine ušla u orbitu divovskoga plinovitog planeta. No očitanja koja je Galileo tada poslao dugo su zbunjivala znanstvenike.

Sada su uvjereni da je Galileo ondje proletio kroz vodeni stup, odnosno svojevrsni gejzir koji se probio kroz Europinu zaleđenu površinu. Ispod toga ledenog pokrova nalazi se ocean, dvostruko veći od svih Zemljinih oceana zajedno. U tom trenutku letjelica je bila 200 kilometara iznad Europe.

Jupiterov mjesec Europa

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL

'Znamo otprije da Europa ima mnogo elemenata potrebnih za život, barem za onakav život kakav mi poznajemo. Ima vode. Ima energije. Ima ugljika. Mogućnost postojanja života jedno je od velikih pitanja koja želimo istražiti', rekla je znanstvenica Elizabeth Turtle iz laboratorija primijenjene fizike na sveučilištu Johns Hopkins.

'Činjenica da smo otkrili vodeni oblik stvarno je uzbudljiva. To znači da postoje načini da se materijal iz oceana, koji je vjerojatno najpogodniji dio Europe za život jer je topliji i od radijacije zaštićen ledenom korom, probije kroz ledenu kapu. A to znači da ćemo moći doći do uzoraka', rekla je Turtle.

NASA će za koju godinu imati priliku za to. Agencija 2022. namjerava lansirati letjelicu Europa Clipper s ciljem istraživanja Jupiterove orbite. Niskim preletima nastojat će doći do uzoraka iz 'gejzira' i tako znanstvenicima omogućiti potragu za eventualnim mikrobnim oblicima života u Europinom oceanu.

ASTRONOMIJA

Svemir snimljen kroz oko teleskopa Hubble oborit će vas s nogu

Pogledaj galeriju
13

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!