TEHNO ANALIZA

[FOTO/VIDEO] Stigao je: Evo kako se treća generacija iPhonea SE drži u usporedbi sa skupljim modelima

09.03.2022 u 14:24

Bionic
Reading

Apple je u sklopu prezentacije Peek Performance prestavio najnoviji iPhone SE koji kao i njegov prethodnik donosi nekoliko nužnih poboljšanja

Apple je na virtualnom predstavljanju prikazao treću generaciju iPhonea SE koji, kao što smo i očekivali, donosi nekoliko zgodnih poboljšanja poput podrške za 5G i A15 procesor. Proizvođač, doduše, naglašava da smartfon ima zamjetno dulji vijek baterije, a razlog toga je povećana baterija čiju je ugradnju Apple potvrdio tijekom razgovora s medijima.

Baterija

Kompanija, kao i inače, ostaje relativno šutljiva oko kapaciteta same baterije, što znači da ćemo morati čekati da netko kupi telefon, raskopa ga i obavi nužna mjerenja. Na službenoj se stranici Applea, doduše, može pronaći usporedba specifikacija trenutne i prošle verzije SE-a. Treća generacija SE-a obećava do 15 sati video reprodukcije, 10 sati streamanja videa te do 50 sati reprodukcije zvuka. Stari SE je, usporedbe radi, imao do 13 sati video reprodukcije, 8 sati streamanja i 40 sati reprodukcije zvuka.

Apple je, podsjećamo, operativno vrijeme novih iPhonea 13 povećao ugradnjom jače baterije, što znači da je sličan potez kod iPhonea SE malo koga mogao iznenaditi. Tim rečeno, ako želite više baterije, i dalje vam se više isplati kupnja dosad izašlih modela iz serije.

iPhone 13 Mini recimo dobija 17 sati video reprodukcije, 13 sati streaminga videa i 55 sati reprodukcije zvuka što je više nego kod iPhonea SE treće generacije, čak i nakon što je Apple iz budžetne verzije odlučio maknuti mmWave 5G koji troši jako puno baterije. Da nisu odlučili zadržati dimenzije iPhonea SE druge generacije, možda su mogli malo podebljati uređaj i u njega smjestiti bolju bateriju.

  • +8
Apple iPhone SE Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Snaga, 5G i cijena

Najnoviji smartfon također košta 30 dolara više od prošlogodišnjeg modela, dolazi sa A15 Bionic CPU-om, kompatibilnošću sa 5G-om i za nijansu otpornijim staklom.

Ako preferirate otključavanje uređaja dodirom prsta, novi iPhone SE super je solucija zbog tipke Home. Ekran mu također nije kapitalac - dolazi sa istim 4.7 inčnim LCD zaslonom kao i prošli model. Pitanje je, doduše, kako sa spomenutom baterijom i procesorskom snagom uređaj hvata korak sa ostatkom uređaja iz serije iPhone 13.

Što se izgleda tiče, tu smo više-manje na istom mjestu gdje smo 2017. ostavili iPhone 8. Uređaj ima 4.7 inčni ekran rezolucije 1334 puta 750 piksela, debele rubove i staklenu pozadinu koja podržava bežično punjenje. Smartfon dolazi u tri boje - crnoj, bijeloj i crvenoj, piše Verge.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Apple je pored A15 čipa kojeg nalazimo u ostalim iPhoneima 13 u SE stavio i veću bateriju, 5G koji radi ispod 6 GHz, kao i bolje staklo. Frontalno i stražnje staklo SE uređaja isto je kao ono na iPhoneu 13, što znači da će telefon vjerojatno izdržati malo više susreta s pločicama (makar se kao i kod svih skupljih uređaja na koncu dana više isplati kupiti dobru maskicu). Uređaj unatoč otpornom staklu i dalje ima isti IP certifikat kao prošli SE - IP67, što je za razinu slabije od robusnog iPhonea 13.

Još jedna stvar koja se Appleu nije dala mijenjati je sustav za kameru. Objektivi su identični kao na prošlom modelu, no dobra je vijest što A15 donosi nove algoritme za obradu slike, uključujući Smart HDR 4. Koliko će to zapravo utjecati na kvalitetu fotografija? Saznat ćemo ako ga jednog dana i testiramo.

  • +30
Apple Event Peek Performance Izvor: Screenshot / Autor: Apple

Usporedba s premijom

Kompariramo li iPhone SE sa ostatkom uređaja iz serije, naići ćemo na razloge zbog kojih su iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, pa čak i iPhone 13 Mini skuplji. Svi uređaji dolaze sa OLED panelom, dok Pro modeli imaju i osvježenje ekrana od 120 Hz. Najveće promjene pored zaslona je način interakcije - svi iPhone 13 modeli za biometriju koriste Face ID (skeniranje lica), dok SE koristi Touch ID (dodir). iPhone 13 također ima nove kamere sa dvostrukim objektivom na osnovnom modelu i trostrukim objektivom na Pro modelima.

Ako preferirate džepu podnošljiviji iPhone SE, morat ćete se pomiriti sa jednostrukom širokokutnom stražnjom kamerom od 12 MP. iPhone 13, napominjemo, sve poboljšane značajke skupo naplaćuje što znači da ćete morati odlučite želite li uštedjeti ili kupiti najnapredniji hardver.

6.1-inčni iPhone 13 tako košta oko 6000 kuna, dok se za 6.1-inčni Pro mora izdvojiti oko 8400 kuna. iPhone 13 Pro Max koji dolazi sa zaslonom od 6.7 inča košta još više, a cijena mu u većini slučajeva premašuje 9000 kuna.

Usporedno s ovim uređajima, iPhone SE zbilja prednjači po cijeni koja, premda je veća od prošle generacije SE-a, daje sve potrebno za temeljno iOS iskustvo.

iPhone SE treće generacije na tržište stiže 18. ožujka.