RECENZIJA

Odigrali smo Ratchet & Clank: Rift Apart - šarmantnu vizualnu poslasticu skrojenu za PlayStation 5

22.06.2021 u 08:12

Bionic
Reading

Najnoviji nastavak popularnog serijala potvrđuje moć Sonyjevog hardvera uz prilog nekolicine zabavnih, ali već viđenih dizajnerskih rješenja

Ratchet i Clank su, bez dvojbe, ikonički predstavnici Sonyjevog gejming brenda - nezaobilazne maskote koje postoje u eri u kojoj su igre s maskotama sve manje potrebne. Unatoč tome, izvanredni akcijski serijal nastavlja polučivati nastavke koji, ako ništa drugo, služe kako bi u punom svjetlu predstavili novu konzolu. Ratchet & Clank: Rift Apart, doduše, seže puno dalje od oku ugodne tehnološke demonstracije. Riječ je o dobro uštimanoj koreografiji napredne tehnologije koja na jako zabavan način iznova izmišlja mehaniku užeta i kuke te ju preoblikuje u putovanje dimenzijama.

Nove mehanike, novi zaplet

Rift Apart je igra u kojoj glavno mjesto zauzima tema putovanja kroz alternativne svemire. Nevolje započnu nakon što se Dr. Nefarious domogne Clankovog nogo izuma koji je Ratchetu trebao pomoći da pronađe ostatak njegove skoro izumrle vrste. Rezultat je, kao što to obično biva, galaktički kaos koji glavne junake vodi na putovanje kroz paralelne dimenzije, uključujući i onu u kojoj je Nefarious pobjedio.

Novitet u Ratchet & Clanku, pored putovanja kroz dimenzije i paralelne svjetove, novi je lik pod imenom Rivet. Riječ je o Ratchetovoj verziji iz drugog svijeta koja, kao i on, nastoji stati zlikavcima na kraj.

Kao u animiranom filmu

Iza zapleta koji, kao i ostatak serijala, evocira na crtane filmove za mlađe, nalazi se maštovito konstruirana pucačko-platformska igra koja od igrača ne zahtjeva previše čak i na većim težinama, a za uzvrat pruža iskustvo koje uključuje put kroz kolekciju izvrsno osmišljenih bioma, kao i radnju koja ne zastaje, već prema igraču savršenim ritmom izbacuje nove stvari kojima se može baviti - neprijatelje, slagalice i opremu.

Ratchet & Clank ne bi bio Ratchet & Clank da ne dolazi sa zanimljivom kolekcijom izvanzemaljskog oružja i opreme. Najnoviji nastavak koristi RPG-mehaniku napredovanja učestalim korištenjem (iskusto i 'levele' sakupljate korištenjem) kombiniranu sa nadograđivanjem uz pomoć sakupljenih kristala 'Raritaniuma', što igrača, uz zdravu dozu ograničene municije, tjera da isproba nove metode uništenja te da popusti grčevit stisak oko onih koje mu najviše odgovaraju. Mijenjanje oružja potpuno pauzira igru i igračima daje dovoljno vremena da razmisle što će sljedeće koristiti, što iskustvo intenzivnog napucavanja čini puno manje kaotičnim nego u slabije dizajniranim naslovima.

Uspavana inovacija

Problem sa cijelom igrom je, doduše, što koliko god lijepa bila i koliko god priča bila zabavna, slijedi formulu koju je slijedio prethodnik. I dalje ćemo se sklizati po šinama, i dalje ćemo sakupljati zlatne vijke, i dalje ćemo na vrlo sličan način koristiti sva oružja. Jedini pravi novitet ovog je puta putovanje kroz portale koje u jednom slučaju otvara put prema neobaveznim 'džepnim dimenzijama', a u drugom omogućava dosezanje udaljenih lokacija na sličan način kako bi u drugim igrama to radila kuka na konopcu. Ovdje je, doduše, sve puno impresivnije kad gađanjem portala vi 'povlačite' cijeli svijet prema sebi - nešto na što smo se na početku zbog blage vrtoglavice trebali naviknuti.

Drugi spomena vrijedni dodaci uključuju nivoe slagalice koji podsjećaju na trodimenzionalnu verziju Lemmingsa, kao i neonima optočeni pucački kaos u kojem u ulozi minijaturnog programa masivnim strojnicama probijate kroz računalne sustave pune vrlo zlokobnih virusa.

  • +10
Ratchet & Clank: Rift Apart slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: Insomniac Games

Zaigrati ili ne?

Unatoč manjim zamjerkama, novi Ratchet & Clank je izvrsno isproducirana zabava za skoro sve uzraste. Riječ je o igri koja, unatoč formulističkom dizajnu nudi puno vizualnih (PS5) i taktilnih razloga (DualSense) zbog koje ju se i te kako isplati zaigrati. Bez da upropastimo osjećaj istraživanja, recimo samo da je svaki igrin dio, poglavito oni koji se odvijaju u velikim otvorenim prostorima, prava gejming poslastica. Osamnaesterosatno istraživanje brojnih nivoa, interakcija sa žiteljima i spektakularni sukobi protiv negativaca Rift Apart čine punokrvnim prestavnikom franšize u kojem će tehnološki znatiželjnici pronaći zanimljivu demonstraciju napretka tehnologija, a fanovi serijala, ne dvojimo - sve što su željeli.

  • Ime: Ratchet & Clank: Rift Apart
  • Proizvođač: Insomniac Games
  • Izdavač: SCEE
  • Platforme: PS5
  • Žanr: Akcijska avantura
  • Cijena: Oko 540 kn