NOVA VERZIJA

Firefox 5 dostupan za preuzimanje

24.06.2011 u 12:19

Bionic
Reading

Slijedeći u stopu Google, koji je nedavno javnosti predstavio novu stabilnu verziju web preglednika Chrome, Mozilla se odlučila na brzo izbacivanje novih inačica Firefoxa. Novosti su mahom namijenjene naprednijim korisnicima

Samo tri mjeseca nakon objavljivanja četvorke, Mozilla je izbacila petu inačicu svog popularnog mrežnog pretraživača, namijenjenu stolnim računalima i uređajima pogonjenim operativnim sustavom Android.

To je velika promjena u odnosu na vremena kada je toj tvrtki trebalo dvije godine za prijelaz s inačice 3.5 na 4.

Petica je dio Mozillinog novog ciklusa brzog razvoja i objave. Šestica bi se tako trebala pojaviti za točno šest tjedana, a do kraja godine (ako ne i prije) Firefox bi trebao dobiti verziju 7.

Promjene u izgledu i funkcionalnostima nisu velike. Umjesto velikih zahvata, Mozilla je dodala bolju podršku za web standarde, popravila nekoliko bugova, unaprijedila performanse te malo ispeglala kod.

Što je novo?

• podrška za CSS animacije
•bolja vidljivost za Do-Not-Track header
•poboljšana podrška za canvas i JavaScript
•poboljšana podrška za standarde vezane uz canvas, HTML5, XHR, MathML i SMIL
•poboljšano rješenje za neaktivnu HTTP vezu

Drugim riječima, Mozilla sad ima više opcija namijenjenih korisnicima koji žele sudjelovati u beta testiranju i testiranju općenito.

Strategija brzih objavljivanja novih inačica zabrinula je korporativne korisnike Firefoxa, koji se pribojavaju da će morati često nadograđivati softver ili riskirati prekid podrške za inačice koje koriste.

Firefox 5 možete preuzeti ovdje