ASTROFOTOGRAFIJA

Fascinantan prizor: Teleskop James Webb snimio je detaljnju sliku kaotične galaksije Kotač kola

03.08.2022 u 13:26

Bionic
Reading

Krajnje neobična galaksija koje, kao što i ime nalaže, podsjeća na kotač, nastala je kao rezultat silovitog sudara dviju manjih galaksija

Tim iza svemirskog teleskopa James Webb razotkrio je najnoviju snimljenu sliku - portret galaksije Kotač kola, blistavog objekta smještenog na 500 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje koji je nastao kao rezultat sudara dviju galaksija.

Webb nas je već nekoliko puta oduševio slikama dubokog svemira, a najnovija snimka oduševila nas je nijansama ružičaste, crveno- narančaste i plave. Galaksija Kotač spada u kategoriju lećaste galaksije te je smješten u zviježđu Kipara. NASA kaže da su, za razliku od puno raširenijih spiralnih galaksija, galaksije poput galaksije Kotača kola vrlo rijedak prizor.

Sudar koji je stvorio strukturu dvostrukog prstena nastao je kao 'valovi na jezercu nakon što u njega bacite kamenčić' kažu iz NASA-e. Unutarnja jezgra sastoji se od vruće prašine, dok najblistaviji dijelovi prstena u sebi kriju rojeve mladih zvijezda. Vanjkski se prsten širi već 440 milijuna godina te uzrokuje formiranje zvijezda dok vanjski prsten udara u plin koji sve orkužuje.

Galaksiju Kotač kola prvi je snimio Hubble, no Webb ju je uhvatio uz puno više detalja zahvaljujući kameri koje snima u valnoj duljini blizu infracrvene i instrumentu koji snima infracrvenu središnje valne duljine. Prva snima valne duljine od 0.6 do 5 mikrona što se na slici može vidjeti u plavoj, narančastoj i žutoj, dok drugi instrument snima duljine od 5 do 28 mikrona te je na slici zaslužan za crvenu boju.

  • +5
Fascinantan pogled prema svemiru - ovo su neke od najljepših NASA-inih astrofotografija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA, ESA, and STScI

Teleskop Webb tek je počeo osvjetljavati tajnovite dijelove našeg svemira te će nam s vremenom čak i pomoći u potrazi za izvanzemaljcima. Putovanje je, zaključuje Gizmodo, tek počelo.